L’ Informe del Comerç Just confirma la pluralitat i complexitat d’aquesta alternativa comercial

Segons dades de l’últim informe del Comerç Just a Espanya, l’alimentació continua sent el motor d’aquest sistema comercial alternatiu ja que representa el 88% de les vendes, i reflecteix una pujada del 27% durant l’últim any. D’altra banda, les artesanies han descendit un 16%, representant actualment una desena part dels ingressos del sector. Dins d’aquest últim grup, els articles tèxtils (roba i llar) són els únics que han registrat un augment.

Les botigues de Comerç Just i altres detallistes (herbolaris, establiments ecològics…), que fins fa pocs anys eren els canals de venta majoritaris, han descendit la seva facturació en un 10% respecte l’any passat.

Pel contrari, les compres en nous espais com els supermercats, el vending i les cadenes d’hostaleria han augmentat entorn d’un 40%. D’aquesta manera, el 2011 es consolida la tendència iniciada el 2009, moment en què va créixer significativament la comercialització de productes de Comerç Just en aquests establiments. Així, l’Estat espanyol s’apropa més al model europeu, on la major part d’aquests articles es distribueix en grans superfícies i cadenes d’hostaleria.

Lamentablement, la crisi està afectant especialment a les organitzacions i botigues de Comerç Just que han vist com la seva facturació descendia un 28% des de 2008.

Presentació de l’Informe del Comerç Just 2011. Foto: Imagen en Acción

Reflexions sobre comerç internacional i les seves implicacions en el desenvolupament

El pròleg de l’informe ha estat redactat per l’economista Arcadi Oliveres qui repassa les característiques que defineixen el comerç internacional actual i que resulten profundament injustes per als sectors i països més vulnerables. Davant això, l’autor destaca el Comerç Just com a alternativa i porta d’entrada cap a altres formes d’entendre l’economia centrades en les persones i el medi ambient.

A més l’Informe inclou una anàlisi sobre el comportament dels consumidors responsables, elaborat pel grup de recerca Empreses i Sostenibilitat E-SOST de la Universitat Pontifícia de Comillas, i a la segona part de la publicació analitza la relació entre comerç i desenvolupament.

Per finalitzar, s’inclouen dues anàlisis dels impactes positius del Comerç Just, escrits per Juan José Martínez, d’Intermón Oxfam (El Comerç Just com a alternativa global) i Gonzalo Donaire, responsable d’estudis de CECJ (Els impactes del Comerç Just al Sud).

Font: Coordinadora Estatal de Comerç Just

Per a saber-ne més pots llegir l’informe complet en aquest enllaç.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s