La Banca ètica torna a créixer a prop d’un 60%

Les xifres d’estalvi gestionat per les entitats de finances ètiques no han deixat de créixer de forma molt significativa durant el 2012, amb taxes molt properes al 60%, situant el volum d’estalvi ètic per sobre dels 915 milions d’euros. 

Roda de Premsa de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica amb Joaquim Llimona (Ajuntament de Barcelona), Anna Fernàndez (SETEM), Ada Zarate (Cooperativa Manduvirà de Paraguay) i Xavi Teis (FETS)

Roda de Premsa de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica amb Joaquim Llimona (Ajuntament de Barcelona), Anna Fernàndez (SETEM), Ada Zarate (Cooperativa Manduvirà de Paraguay) i Xavi Teis (FETS)

Son dades de les conclusions del Baròmetre Estatal de les Finances Ètiques, presentat en el marc de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica 2013. El baròmetre està elaborat per l’Observatori de les Finances Ètiques, promogut per FETS (Finançament Ètic i Solidari).

Els préstecs, tot i que no han tingut una evolució tan notable com l’estalvi recollit, també han tingut un creixement significatiu, al voltant del 20% i s’han situat per sobre dels 700 milions d’euros.

Així, en el període comprès entre els anys 2007 i 2012, l’estalvi recollit pràcticament s’ha multiplicat per 7 vegades i la quantitat en préstecs concedits s’ha multiplicat pràcticament per 4,5 vegades. A més, “cada dia més gent confia en la banca ètica” declara Xavi Teis, membre de FETS-Finançament Ètic i Solidari. I és que avui ja són més de 100.000 les usuàries que confien en les entitats financeres ètiques. Tot i que el nombre total encara és petit, l’evolució de la xifra de clients és molt significativa ja que s’ha pràcticament doblat en aquest 2012.

La morositat de les entitats de finances ètiques i solidàries, que no han rebut ni necessitat ajudes del FROB, s’ha situat per sota del 3,5% (3,36%), unes 3 vegades inferior a la morositat del sistema financer convencional (a 31 de desembre de 2012 es situava per sobre del 10%).

La Banca Ètica és una alternativa als bancs convencionals, una altra forma d’estalviar i invertir que prioritza l’obtenció d’un triple benefici social, ambiental i econòmic. Amb la Banca Ètica es recupera el sentit original de la intermediació financera, és a dir, es recull l’estalvi de persones conscienciades i s’inverteix en projectes que garanteixen una millora en l’entorn. Les opcions especialitzades en finances ètiques que es poden trobar a Catalunya són: Coop57FiareOikocredit Catalunya i Triodos Bank.

El Comerç Just i la lluita contra la pobresa
D’altra banda, en la presentació de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica també hem fet referència les ventes de productes de Comerç Just, que a tot món superen avui dia els 5.500 milions d’euros. Això es tradueix enimpactes decisius sobre 2,5 milions de productores i productors a més de 70 països d’Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina.

Ada Zarate, tècnica agrícola de la Cooperativa Manduvirà de Paraguay, ens ha explicat de primera mà la situació i els reptes de les famílies camperoles que viuen gràcies a la venda de sucre de Comerç Just, el que ha anomenat “la revolució dolça“.

El sucre és un producte que genera uns 70.000 milions de dòlars anuals, els beneficis dels quals no sempre arriben a qui el cultiva. Com a alternativa, la producció de sucre de Comerç Just va créixer un 9% en l’últim any. I a l’Estat espanyol, la venda de sucre de Comerç Just ha superat les mil tones l’últim any.

31 municipis catalans celebren que sí existeixen alternatives a la crisi
La 14a edició de la Festa tindrà lloc al voltant de l’ 11 de maig coincidint amb el Dia Mundial del Comerç Just i es celebrarà a 31 municipis catalans. Durant la festa es podrà gaudir d’exposicions, espais de degustació de productes, tallers, xerrades, cinefòrums, activitats d’animació infantil, etc. A Barcelona, la Festa es va celebrar el passat dissabte dia 4 de maig a Sarrià-St.Gervasi i tindrà lloc el pròxim 11 de maig a San Andreu.
Més informació a:

Baròmetre Estatal de les Finances Ètiques (PDF.)

Materials de premsa: Nota de Premsa i Dossier de Premsa

Àlbum de fotos de la roda de premsa

Web de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s