Baròmetre estatal de la Banca Ètica 2013

barometreEn el marc de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica 2014 es van presentar les conclusions del Baròmetre Estatal de les Finances Ètiques 2013, elaborat per l’Observatori de les Finances Ètiques, promogut per FETS- Finançament Ètic i Solidari. El Baròmetre mostra que malgrat que durant la crisi l’evolució de l’estalvi de les llars a l’Estat Espanyol ha estat negativa, els estalvis recollits per les entitats de finances ètiques ha incrementat un 40% durant el 2013, situant el volum d’estalvi al voltant dels 1.300 milions d’euros. Els préstecs, tot i que no han tingut una evolució tan notable com l’estalvi recollit, també han tingut un creixement significatiu, al voltant del 8% i s’han situat a prop dels 800 milions d’euros.

A més, l’evolució del nombre de clients de les entitats de finances ètiques segueix imparable. “Si l’any passat us dèiem que ja havien superat els 100.000 clients, amb un any més l’increment ha estat del 60 %, arribant als 160.000 clients” declarava Jordi Marí, president de FETS, durant l’acte de presentació de la Festa. Moment en el que senyalà  també que, de nou, la morositat de les entitats de finances ètiques s’ha situat per sota del 4,25%, taxa molt inferior a la del sistema financer tradicional.

L’evolució a nivell internacional de les finances ètiques segueix les mateixes tendències que a l’Estat Espanyol, segons l’estudi elaborat aquest 2013 per La Global Alliance for Banking on Values (GABV), una xarxa integrada per 25 entitats financeres ètiques, que compara l’activitat d’aquestes entitats amb la dels 28 bancs més grans i influents del món entre 2007 i 2010. L’estudi presenta el diferent comportament dels dos grups respecte la concessió de préstecs i l’evolució de la capacitat per la recaptació de dipòsits dels seus clients, i s’aprecia el paral·lelisme amb l’evolució a l’Estat Espanyol.

La Banca Ètica és una alternativa als bancs convencionals, una altra forma d’estalviar i invertir que prioritza l’obtenció d’un triple benefici social, ambiental i econòmic. Les finances ètiques ens proposen recuperar el paper de la intermediació financera incorporant criteris ètics per definir el destí dels recursos intermediats i el comportament de les entitats. A més d’afegir-hi un aspecte clau: un objectiu de maximitzar el seu impacte social (no el benefici econòmic) i una manera de treballar realment trencadora en el món de les finances: la transparència.

Pots descarregar-te la publicació des d’aquest enllaç: https://festacjib.files.wordpress.com/2014/05/barometre_ffee_2013.pdf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s