Avui, Dia Internacional de la Dona, engeguem la preparació de la XVI Festa

El proper 9 de maig se celebra arreu del món el Dia Internacional del Comerç Just i, com cada any, engeguem amb moltes ganes la preparació de la nostra Festa del Comerç Just i la Banca Ètica. Aquest any, celebrem la setzena edició de la “Festa” i amb el  lema “Estira del Fil. Tria Comerç Just i Banca Ètica” volem animar a la ciutadania catalana a estirar del fil de les injustícies que s’amaguen darrera de la roba que vestim, tot apostant per alternatives de consum responsable com són el comerç just i la banca  ètica.

Cartell de la #FestaCJBE2015

Cartell de la #FestaCJBE2015

Avui 8 de març, Dia Internacional de la Dona aquest estirar del fil  té més sentit que mai, doncs el 80% de les mans que cusen la nostra roba són mans de dones. Dones que treballen en condicions d’esclavitud moderna realitzant jornades maratonianes de més de 14  hores diàries per sous irrisoris que estan molt lluny de garantir unes condicions de vida digna. Dones que pateixen assetjament laboral i abusos de poder de manera sistemàtica, incloent la persecució sindical. Dones que treballen en condicions de seguretat absolutament inacceptables que tenen conseqüències greus sobre la seva salut.

El 8 de març de 1908, 146 dones treballadores moriren calcinades a la fàbrica Cotton Textil de Nova York  a causa de les bombes incendiàries que els hi van llançar per acabar amb la seva protesta contra els baixos salaris i les condicions de treball indignes que patien a la fàbrica. 107 anys després d’aquesta tragèdia les condicions laborals de les treballadores tèxtils continuen essent inacceptables, violant en molts casos, els drets fonamentals recollits en les convencions de la OIT. Avui, volem recordar també, les 1.130 treballadores tèxtils que moriren el 24 d’abril de 2013, en l’esfondrament de l’edifici Rana Plaza a Bangla Desh que treballaven per  reconegudes marques de roba internacional. Perquè el binomi mort i confecció continua essent massa freqüent i 107 anys després d’aquell 8 de març de 1908 encara queda molt  camí per  recórrer.

Des del Consorci d’entitats que promovem la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica a  Catalunya denunciem aquestes vulneracions sistemàtiques de drets i la configuració de l’actual mercat tèxtil on sobresurten un grapat de corporacions multinacionals, cada vegada més concentrades, i una diàspora de màquiles ubicades a països del Sud, sobretot del Sud-est asiàtic, on els salaris baixos baten rècords.

Fast Fashion isn't free. Someone somewhere is paying.

Fast Fashion isn’t free. Someone somewhere is paying.

I és que les etiquetes de la nostra roba ens informen sobre la seva composició, origen i instruccions de rentat, però hi ha moltes coses que no diuen. 3 milions de treballadores tèxtils són víctimes d’aquesta indústria que no només les esclavitza a elles sinó que també ens esclavitza a nosaltres com a persones consumidores. Som víctimes d’aquesta “fast fashion” que promou un consum trepidant de roba de mala qualitat i pràcticament d’un sol ús i de la imposició d’uns criteris estètics uniformitzants. Som i són “fashion victims” d’una indústria esclavitzant.

Existeixen, però, alternatives a aquesta indústria. El comerç just, moviment que lluita pels drets i benestar de les persones productores, n’és una, però n’hi d’altres i la crisi social, econòmica i política que patim n’ha provocat un ressorgiment. Als carrers i les places de Catalunya han proliferat mercats d’intercanvi de roba, botigues de segona mà, tallers de costura… que ens permeten donar-li un segon ús  a la nostra roba i que fomenten el “Recicla, Redueix i Reutilitza”.

Les alternatives són moltes! Us animem, doncs, a  estirar del fil de les injustícies per desvetllar tot allò que l’etiqueta no ens diu.  Avui  més  que mai, tria comerç just i banca  ètica!!! No més  fashion victims!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s