Montcada i Reixac reflexiona sobre el comerç just i la banca ètica

Programa Montcada i Reixac Cartell

De l’11 al 22 de maig, l’Ajuntament de Montcada i Reixac, per mitjà de la Regidoria de Solidaritat i Cooperació, organitza un seguit d’activitats per conèixer en profunditat els principis del comerç just i la banca ètica. ‘Amb aquesta acció, intentem fer reflexionar la ciutadania sobre la responsabilitat que té quan fa una acció tan quotidiana com comprar; quan ho fa, incideix en l’economia particular però també en la global’, ha manifestat la regidora del departament, Elisabet González, qui ha afegit que ‘el fet que petits productors de països empobrits puguin ser autosuficients o explotats per les grans multinacionals depèn en gran mesura de la nostra elecció quan comprem productes, potser és el moment de qüestionar-nos d’on venen, en quines condicions s’han produït i quant s’ha pagat per ells’.

El comerç just és un moviment que proposa un comerç que sigui just per a totes les parts que participen en l’intercanvi, en contradicció amb el model tradicional, en el qual el preu de les matèries primeres (cotó, cafè, cacau, te…) el fixen les multinacionals, que es regeixen per obtenir el màxim benefici econòmic a curt termini. Com a conseqüència d’aquest sistema, s’incrementa la marginació de les famílies camperoles i petits productors, l’esgotament dels recursos naturals, la contaminació i la pèrdua de la diversitat biològica. En contraposició al model actual, el comerç just es basa en un preu just que cobreixi el cost de la producció dels articles, una retribució digna pel treball, respecte pels drets humans i laborals, eradicació de l’explotació infantil, beneficis socials per a les comunitats productores, respecte pel medi ambient i equitat de gènere. Per la seva banda, la banca ètica és una alternativa a les entitats financeres convencionals, que garanteix l’ús ètic dels estalvis, amb la promoció d’una inversió que combini els beneficis socials i els mediambientals amb els beneficis econòmics.

El programa d’activitats a Montcada i Reixac arrencarà amb dues exposicions, que es podran visitar de l’11 al 22 de maig. Una rep el títol ‘Com menjar-nos el sud: els impactes del nostre consum a l’Amèrica Llatina’, que es podrà veure al Centre Cívic Can Cuiàs (Geranis, s/n). L’altra mostra és ‘Banca ètica vs. Banca convencional’, a l’Espai Cutural Kursaal (Masia, 39). El dia 13 s’oferirà un taller de tapes i plats amb sabor a cafè de comerç just (18 h), a càrrec de la Fundació Grup Tercer Món Marató, al Centre Cívic Can Cuiàs (cal inscripció prèvia). L’endemà, el dia 14 (18 h), hi haurà un tast de cacau de comerç just al Centre Cívic La Ribera (Llevant, 10), amb Alternativa 3 (inscripció prèvia). El dia 15 hi haurà la sessió ‘Contes per un món més solidari’ (18 h), a la Biblioteca de Can Sant Joan (Turó, 45), amb Vivim del cuentu, una activitat gratuïta adreçada a famílies amb infants a partir de 4 anys. El dia 21, a les 17.30 h, tindrà lloc un taller de cafè i tastet de productes de comerç just al Casal de la Gent Gran Casa de la Mina, amb la Fundació Grup Tercer Món Mataró (inscripció prèvia).

L’acte central del programa serà la festa del comerç just i la banca ètica programada per al 17 de maig, de 10.30 a 14 h, a la plaça de l’Església. Hi haurà una mostra d’entitats que es dediquen a l’àmbit de la cooperació, venda de productes del comerç just, informació sobre la banca ètica i un tast de batuts de xocolata i altres menjars de comerç just. Per als infants i els joves s’han proposat les activitats ‘L’estenedor de les injustícies’, ‘Tot allò que l’etiqueta no diu!’, tallers de manualitats i de graffiti. La festa inclou una actuació del grup de batucada Batúcamela! I l’espectacle ‘Karibú! Cançons i danses per a un món més just’, amb Carles Cuberes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s