“Vestir sostenible és a l’abast de tothom”

Moda Sostenible BarcelonaL’Associació Moda Sostenible Barcelona neix el 2013 a Barcelona. Conformada per més de 90 socis (entre dissenyadors, proveïdors, tallers de confecció, distribuïdors, botigues, periodistes i ciutadanes) busca mostrar els avantatges de la moda sostenible així com potenciar i estimular la seva creació, producció, venda i ús.

Què entenem per “slow  fashion” i com es diferencia de la “fast fashion”?

Tal i com diu l’Elena Salcedo, autora de Moda ética para un futuro sostenible i membre de l’associació, pensem que “slow fashion” (moda lenta) no és l’antítesi de “fast fashion” (moda ràpida). Senzillament és un enfocament diferent en què dissenyadors, compradors, distribuïdors i consumidors són més conscients de l’impacte del producte sobre els processos i ecosistemes”. La slow fashion consisteix a potenciar la qualitat per sobre la quantitat i a prendre consciència -ja siguem productors o consumidors- de l’impacte que té la indústria tèxtil.

El tòpic que la moda sostenible és cara, és real? Existeixen alternatives econòmiques que respectin el medi ambient i els drets de les treballadores?

La moda sostenible és molt àmplia, és sostenible la roba de disseny realitzada amb teixits ecològics o a partir del reciclatge de peces existent o la roba de segona mà que podem trobar a botigues especialitzades o a l’armari d’un amic. Vestir sostenible és a l’abast de tothom.

Tot i així, és cert que la roba creada per dissenyadors sostenibles té un preu normalment més elevat que la que podem trobar a les grans cadenes de moda. Però això no vol dir que sigui cara, sinó que la que venen les multinacionals té un preu que no és lògic si qui l’ha produït ha cobrat un sou digne.  La societat en què vivim –i sobretot aquest país- ens ha fet creure que la roba és barata, que és un bé per fer servir i tirar; i no és així. Des de Moda Sostenible Barcelona defensem consumir menys roba per consumir qualitat i sostenibilitat.

Què és per a vosaltres la moda? Creieu que és una indústria que esclavitza?

No! Vestir-se és una necessitat que tots tenim i vestir-nos d’acord al nostre estil i gustos és una manera d’expressar-nos, de sentir-nos bé i de relacionar-nos. Qui més qui menys, tothom vol anar vestit d’acord a la seva manera de ser i d’acord al seu estil de vida. El que esclavitza és la indústria de la moda convencional, que ha convertit aquesta disciplina del disseny en un procés de consum màxim, amb tendències que canvien cada mes i amb unes condicions laborals on uns professionals de la indústria cobren moltíssim i uns altres no reben res.

Què li diríeu a un “fashion victim”? Quines accions i alternatives li proposaries?

Hi ha moltes respostes, segons el tipus de “fashion víctim”. Si és una persona sensible als drets humans i/o a l’ecologia, serà més fàcil fer-li entendre que la roba que vesteix va en contra dels seus principis. Si no té gaire consciència sobre aquests temes, potser enfocaríem més el tema des de la vessant de moda pura i dura; algú que gaudeix realment de la moda i hi entén, és aquell que té sensibilitat pels teixits, els acabats, etc., i no es comprarà qualsevol cosa, sinó que amb poques peces de qualitat o amb certa història, serà capaç de crear mil i una combinacions. Això és gaudir de la moda!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s