TRET DE SORTIDA A LA XVI FESTA DEL COMERÇ JUST I LA BANCA ÈTICA

Font: La Nova Economia

Presentació de la campanya Estira del fil i publicació del Baròmetre de la Banca Ètica i l’Economia Solidària amb les últimes dades d’aquest 2014

NOTÍCIA | Núria Rius i Anna Vilalta | Barcelona, 07 de maig de 2015

Les Entitats SETEM Catalunya, Alternativa 3, Fiare, FETS, Oxfam Intermón, la Xarxa de Consum Solidari i la Xarxa d’Economia Solidària (XES), acompanyades de les institucions públiques, com l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, es van reunir ahir per presentar i donar el tret de sortida a la campanya central de la nova edició de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica, que tindrà lloc aquest dissabte 9 de maig arreu de Catalunya. Al mateix temps, també es van fer públiques les últimes dades sobre la Banca Ètica a Espanya.

Des de SETEM, el seu portaveu, Tais Bastida, va presentar a la premsa els passos que s’han fet aquest últim any a Catalunya respecte l’economia solidària i el comerç just. Bastida va remarcar, sobretot, el lema “Estira del fil” al voltant del qual gira la festa d’aquest proper dia 9. El mateix Tais va afirmar que “des de totes les entitats es vol recordar que la fast fashion i la roba barata i poc durable tenen el preu de l’esclavatge de qui la produeix”. D’aquesta manera es vol inserir en què els diners que el ciutadà es gasta en roba són decisius per construir una altra indústria que s’allunyi de l’explotació i la vulneració dels drets laborals. És a dir, que s’allunyi dels 50 euros de salari mínim a Bangladesh o de les 14 hores diàries laborals de moltes dones a l’Índia. Aquesta iniciativa coincideix amb l’accident mortal ara fa dos anys a la fàbrica tèxtil, Rana Plaza, a Bangladesh.

D’altra banda, en representació a l’Ajuntament de Barcelona, el Director de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Felip Roca, va anunciar que l’Ajuntament destina 34.000 mil euros anuals a iniciatives socials i al suport amb els països socis del sud. El mateix Roca va defensar que, ara mateix, “una de les línies més importants també és la de l’educació pel desenvolupament”. També hi era present el  Director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, Jordi Castells, qui va fer èmfasi en el “fer dia a dia” i no només en festes puntuals.

Acte seguit el portaveu de  FETS- Finançament Ètic i Solidari, Narcís Sánchez, va presentar el baròmetre estatal de la Banca Ètica 2014. Tot i que va reconèixer que les dades no eren tan optimistes com havien plantejat a inicis de l’any anterior, no es pot negar l’èxit i l’auge de la confiança de la ciutadania en la Banca Ètica. El increment de préstecs ha superat al 30% i l’estalvi ha augmentat un 16%. Sánchez va aprofitar l’ocasió per fer una crítica al sistema financer tradicional i “a l’estancació que està patint”. “Cada vegada més projectes socials reben el suport de la banca ètica” conclou Sánchez.  Tot i això, enmig d’un debat espontani durant el torn de preguntes, va recordar que encara hi ha moltes institucions públiques que no treballen directament amb cap Banc Ètic, com és el cas de l’Ajuntament de Barcelona.

Lema de la campanya de la XVI Festa del Comerç Just i la Banca Ètica,

En la presentació també cal destacar l’emprenedoria social del grup No Dust Films. A través d’un documental denuncien les injustícies en el món industrial tèxtil, tot presentant la lluita sindical de les treballadores tèxtils a l’Índia. El documental, que pren per nom “Les Costures de la Pell”, va ser presentat per un dels membres de No Duts Films, Marc Soler, qui també va recordar el camí que encara calia recòrrer per acabar amb aquestes desigualtats.

Per acabar, una de les membres de Pam a Pam va llegir el manifest inaugural de la Festa a la terrassa: “Estira del fil, Tria Comerç Just i Banca Ètica i vine a la festa!”. D’aquesta manera, a través d’aquestes paraules, es va donar el tret de sortida a la XVI festa del Comerç Just i la Banca Ètica.

Durant tot el dia 9 de maig s’espera que més d’un miler de ciutadans gaudeixin de les activitats, tallers, conferències, exposicions, visualitzacions, etc. Se celebraran 35 festes a 32 municipis de Catalunya. A la pàgina oficial de la Festa del Comerç Just en trobareu tota la informació detallada.

Acte de presentació de la XVI Festa del Comerç Just al Col·legi de Periodistes. Font: Anna Vilalta

A Barcelona es desenvoluparà l’acte central, marcat per la desfilada reivindicativa No more fashion Victims a les 11.30h del matí, a Ciutat Vella. Tot i això, des de les 10h del matí fins a les 14h del migdia diferents actes es desenvoluparan en varis punts de la ciutat. A les 17.30h hi haurà la visualització del documental “Les Costures de la Pell” a l’auditori del MACBA en el marc del BccN 2015 (Festival de Barcelona Creative Commons).

@nuriariusm i @annavilalta94

Presentació de la campanya Estira del fil i publicació del Baròmetre de la Banca Ètica i l’Economia Solidària amb les últimes dades d’aquest 2014

View original post 843 more words

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s