Desfilada de roba sostenible a la #FESC2015

desfilada FESC2015El dissabte 24 d’octubre a les vuit del vespre, en el marc de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), se celebrarà una desfilada de roba produïda amb criteris d’Economia Solidària, en contraposició a la roba fabricada per la indústria tèxtil transnacional que vulnera els drets humans.

La roba que s’exposarà durant la defilada està produïda seguint diversos criteris d’Economia Solidària, com el respecte als drets laborals i medioambientals. D’aquesta manera, els espectadors coneixeran els criteris de l’Economia Solidària emprats per produïr la roba presentada i la podran adquirir als stands dels productors presents a la FESC.

L’acte, organitzat per la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica, començarà amb la presentació del “Quadern de Comerç Just monogràfic sobre Tèxtil i Gènere”. L’estudi demostra que jornades extenses, condicions laborals inhumanes i perilloses o l’absència de sindicats legalment constituïts són la realitat d’aquest sector, que mou cada dia 34.000 milions d’euros només a Europa. També conclou que l’explotació laboral infantil està present durant tota la cadena de producció, que es treballa entre 12 i 14 hores diàries per un salari mínim de fins a 50€ en el cas de Bangladesh i que el 80% de les persones que hi treballen són dones.

La desfilada vol recordar al ciutadà que els 437€ de mitjana que es gasta en roba a l’any són decisius per a construir una altra indústria més enllà de la fast fashion. Una indústria alternativa respectuosa amb els treballadors, el medi ambient i la societat que serà present a l’eix temàtic “vestim-nos” de la FESC. La desfilada vol demostrar també que ja és possible vestir-se amb criteris solidaris i sense col·laborar amb l’explotació laboral ni posant en perill els drets humans.

Què és la Fira d’Economia Solidària de Catalunya?

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) és un aparador de tots els productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la vida quotidiana de les persones: habitatge, alimentació, oci, coneixement, cooperativisme, comercialització justa, serveis a persones i empreses, finances i assegurances ètiques, inserció laboral, emprenedoria social, energies renovables, formació i educació, etc. És un esdeveniment anual amb projecció internacional que reuneix la gran diversitat d’experiències i pràctiques de l’economia social i solidària del territori català.

En l’edició del 2014 hi va haver 17.000 participants, 196 entitats i es van celebrar 100 actes. Descobreix en aquest vídeo de 4 minuts com va anar l’última edició.

La quarta edició de la FESC tindrà lloc els dies 23, 24 i 25 d’octubre de 2015 al complex fabril Fabra i Coats, ocupant més de 12.000 m2 de superfície.

Marques participants a la desfilada:

Marca Presentació
Özgür Kazova (Kazova Lliure) Cooperativa Tèxtil És una experiència significativa de la lluita laborista i del moviment ciutadà format arran de la resistència del Parc Gezi, (Istanbul), el 2013. Aquesta fàbrica tèxtil fou adquirida pels treballadors en format cooperatiu.
Associació Solidança – Roba Amiga Solidança és una associació sense afany de lucre creada el 1997 i dedicada a la inserció sociolaboral i la formació professionalitzadora de persones en situació de vulnerabilitat social. Amb aquesta finalitat ofereix serveis en el sector ambiental
Roba Amiga (Associació Social Andròmines, Associació Solidança, Fundació Engrunes) Tres associacions d’inserció sociolaboral treballen sota la marca Roba Amiga en la recollida i processament de roba de segona mà, que venen en la seva xarxa de botigues.
Moda en Positivo Botiga amb diverses marques i productores de roda sostenible (ecològica, reciclada, artesanal intel.ligent i comerç just)
Amics d’ak benn Associació de cooperació internacional que recolza el projecte d’ak benn a Dakar, animat pels germans de Taizé.
Veraluna Marca de roba de comerç just de l’ONG Oxfam Intermón
Promoètic Cooperativa que es dedica al merxandatge i que treballa amb productes de comerç just i ecològica
La Ciutat Invisible Cooperativa que a part d’una llibreria, dissenya i estampa roba, bàsicament sudaderes i samarretes
Cotó Roig Iniciativa del Bages per fer roba de cotó «quilòmetre zero». Cotó Roig vol controlar íntegrament la cadena de producció: des del cultiu de la matèria primera fins a la confecció.

Dades bàsiques

Què? Desfilada de roba sostenible, en el marc de la IV Fira de l’Economia Solidària de Catalunya.

Quan? Dissabte 24 a les vuit del vespre.

On ? Complex fabril Fabra i Coats, al carrer Sant Adrià, 20 de Sant Andreu de Palomar, Barcelona.

Organitza: Festa del Comerç Just i la Banca Ètica, FESC, Institut Salvador Seguí.

Col·labora: grup de teatre social “Art Escena”, KIN Cosmetics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s