30 anys de Comerç Just a l’estat espanyol

Enguany se celebren els 30 anys de comerç just a l’estat espanyol. L’any 1986 es van obrir les dues primeres botigues de Comerç Just (CJ) a l’estat espanyol, a Donosti de la mà d’Emaús i a Còrdova impulsada per la cooperativa Sandino (actualment IDES). Des de llavors, el Comerç Just ha experimentat un gran desenvolupament . D’una banda, a les botigues –que ara també són online) s’han sumat establiments de productes ecològics, supermercats, grans superfícies, hostaleria i diverses empreses distribuïdores de CJ. De l’altra, el Comerç Just està cada vegada més present mitjançant campanyes de mobilització i denúncia, d’incidència política, iniciatives en centres educatius, etc.

Des dels anys 70 moltes persones han apostat pel Comerç Just  i han fet possible el seu creixement a l’estat. Actualment el sector mou més de 2000 persones voluntàries conscients del tracte injust que reben moltes agricultores o artesanes d’Amèrica Llatina, Àfrica o Àsia, així com les dures condicions de treball que suporten a l’hora de produir articles que en molts casos es venen allò que es denominava com a primer món.  Fa 3 dècades, més de 3000 milions de persones vivien en la pobresa, segons el Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament. D’aquestes preocupacions i el compromís amb les comunitats desafavorides sorgeixen les iniciatives que engegarien el moviment del Comerç Just a Espanya.

Més endavant, als anys 90, es van anar constituint gran part de les actuals organitzacions de Comerç Just. Per exemple, l’any 1995 Alternativa3 va inaugurar la primera (i única fins al moment) torradora de cafè dedicada exclusivament al Comerç Just. Un any després, 19 organitzacions formen la Coordinadora Estatal de Comercio Justo, amb la finalitat d’unir esforços, treballar conjuntament i enfortir el moviment.

Durant la dècada dels 90, els primers mercats i botigues d’artesania es transformen en iniciatives de Comerç Just. Aquest desenvolupament va motivar la realització de la primera anàlisi de vendes l’any 2000. En aquell moment la facturació per productes de Comerç Just era d’uns 7 milions d’euros, gairebé el 70% de les compres es realitzava en botigues de CJ i més de la meitat corresponia a articles d’artesania.

Amb el nou mil·lenni comença l’expansió del Comerç Just en altres espais. L’any 2000 Oxfam Intermon ven el primer palet de cafè a una gran cadena de distribució (Bonpreu).

L’any 2005 es funda Fairtrade España (avui Fairtrade Ibérica), l’associació del segell de Comerç Just que forma part de Fairtrade International, l’entitat certificadora més destacada a nivell internacional. Des de la seva fundació, i especialment des de 2008, els productes de CJ certificats per Fairtrade comencen la seva expansió per empreses i grans cadenes de distribució i hostaleria, fet que ha afavorit l’augment de la facturació de CJ.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s