Exolina Aldana: “Promoure el comerç just és una manera de lluitar per la justícia, lluita que hauríem de compartir tots i totes”

Exolina Aldana és la presidenta del Consell d’ Administració de la cooperativa de primer grau Augusto César Sandino, que forma part de de la central de cooperatives CECOCAFEN de Matagalpa (al Nord de Nicaragua), de la qual n’és vicepresidenta.

 1. Com presentaries la cooperativa de cafè Augusto César Sandino?
  Som una cooperativa de petits productors formada per uns 80 associats que produïm, venem i exportem cafè de comerç just. El nostre objectiu principal és complir amb els criteris del comerç just, com ara el respecte al medi ambient, però també tenim molta cura del relleu generacional i de l’educació i el lideratge dels joves de la comunitat.
 1. Un dels criteris del comerç just és el respecte mediambiental. Com el treballeu?
  Fem agricultura ecològica en tot el cicle de producció. Els nostres camps de cafè estan integrats a la selva i es cultiven a l’ombra, que és la forma natural. En canvi, el cafè convencional desforesta i necessita tractaments químics per produir sota el sol. Això té greus efectes en la sequera. En la recol·lecció utilitzem cabassos tradicionals en comptes dels de plàstic, donant suport als artesans locals.
 1. També destaqueu per comptar amb una política de gènere molt activa.
  Com a cooperativa hem promogut molt la participació activa de les dones: això vol dir facilitar que tant les dones com els joves no només participin als espais de decisió sinó que decideixin realment. És a dir, participar no és només estar present sinó poder prendre partit, fins i tot en polítiques institucionals a nivell municipal.
  Ara bé, cal tenir en compte que cal capacitar aquestes dones perquè puguin participar i decidir: moltes d’elles vénen de comunitats molt allunyades i no tenen coneixements ni experiència sobre qüestions organitzatives. Per tant, primer cal capacitar aquestes persones, integrar-les en el projecte i donar-los aquest poder de decisió.
 1. De quina manera plantegeu aquesta capacitació de les dones?
  Treballem sempre en clau col·lectiva, per tant, hem treballat la capacitació amb el conjunt de cada família. És important capacitar homes i dones alhora perquè ambdós siguin emprenedors en el desenvolupament de la seva família, de la seva comunitat i també de la cooperativa. A més, aquesta feina amb les famílies ens ha facilitat el relleu generacional.
 1. Quina diferència suposa per a la comunitat l’organització cooperativista de petits productors davant de les grans empreses productores?
  La gran diferència és la solidaritat amb la comunitat: els productors que no estan organitzats en cooperatives només inverteixen el benefici econòmic en ells mateixos, el transformen en el seu propi capital, sense tenir en compte la resta de la comunitat. A més, no donen visibilitat a les dones ni a la força de la comunitat. Els productors organitzats que venem comerç just estem compromesos amb el medi ambient, amb la joventut i amb el relleu generacional, tot qüestions que tenen a veure amb el compromís de responsabilitat social.
 1. Com reverteixen els beneficis de la cooperativa a la comunitat?
  De moltes maneres. Quan es fan obres de desenvolupament comunitari, s’inverteixen fons de la prima del comerç just. Per exemple, hem creat una aula informàtica on reben classes no només els fills dels productors cooperativistes sinó tota la població. Quant a les beques, s’atorguen tant a fills de productors associats com a joves amb pocs recursos que no poden cobrir les despeses de la universitat. Així s’integra tota la població de la comunitat, les treballadores i fins i tot alguna ONG amb objectius compartits.
 1. Una altra de les vostres línies de treball és la lluita contra la migració dels joves del camp a la ciutat, a la recerca de noves oportunitats.
  Sí, aboquem molts esforços en això. Promovem que els joves es preparin i estudiïn mitjançant beques: a canvi d’aquesta dotació econòmica, els joves han de fer obra social. Aquest fet permet que s’integrin i se sentin part activa de la comunitat, cosa que incrementa el seu amor cap a l’entorn proper i cap a la feina desenvolupada, a mesura que aprenen a fer-la bé. Quan arriba el moment de començar a desenvolupar la professió plenament, aquests joves prefereixen quedar-se on han nascut i no marxar a un lloc desconegut. També es realitzen altres activitats perquè els joves se sentin còmodes on sempre han viscut, però a petita escala per manca de recursos i de temps.
 1. Quin és el vincle de la vostra cooperativa amb Catalunya?
  El nostre vincle amb Catalunya, i Europa per extensió, és bàsicament gràcies a la solidaritat d’Alternativa3. Des de fa 20 anys sempre estan pendents de nosaltres, pensant projectes per fer conjuntament per solidaritat, així com nosaltres sempre pensem en la nostra comunitat per solidaritat. A més, ens uneix l’aposta pel comerç just: nosaltres fem cafè però hi ha altres organitzacions que fan sucre o cacau, i Alternativa3 ho comercialitza tot aquí. Promoure el comerç just és una manera de lluitar per la justícia, lluita que hauríem de compartir tots i totes.

Aquesta entrevista ha estat publicada al diari de campanya que pots consultar complet aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s