NdP: La banca ètica i el comerç just, dos moviments en auge

La 17a edició de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica -l’antiga Festa del comerç Just i la Banca Ètica- se celebrarà a 30 municipis catalans al voltant del 14 de maig, Dia Mundial del Comerç Just. Segons l’Organització Internacional del Treball gairebé 21 milions de persones arreu del món realitzen treballs forçats, 830 milions de treballadores són pobres i 1500 milions no tenen condicions laborals dignes i segures. En contraposició a aquesta realitat, el Comerç Just beneficia directament al món més de 2 milions de persones, la seves famílies i comunitats. Reivindiquem que un model econòmic més just i solidari és una realitat també a Catalunya i va en augment, amb alternatives de Comerç Just, Banca Ètica i Economia Solidària.

El baròmetre de les finances ètiques 2015

La ciutadania cada vegada és més crítica amb el paper de les entitats financeres tradicionals i aposta per invertir els seus diners en la construcció d’una economia més justa.  Així, les entitats de finances ètiques principals a l’Estat (Fiare, Coop57, Oikocredit i Triodos Bank) augmenten de volum de negoci imparablement, mentre que el sistema financer tradicional compta amb un comportament pla. A 31 de desembre de 2015, es comptabilitzaven gairebé 215000 clients, xifra que mostra un increment del 14,7% respecte la de l’any anterior. Quant a l’estalvi recollit, es calcula al voltant dels 1800 milions d’euros, dada que representa un increment del 17,86% respecte la del 2014. També els préstecs han crescut situant-se per sobre dels 860 milions d’euros. Aquests increments contrasten amb els dipòsits recollits i els préstecs efectuats per la banca tradicional, que durant l’any 2015 han tingut una evolució pràcticament plana. També cal destacar que l’índex de morositat de la banca ètica ha patit un descens de l’1,14%, situant-se en un 7,03%, xifra molt inferior a la morositat de la banca tradicional, que al desembre del 2015 era del 10,1%.

“La banca ètica segueix creixent mentre que el sistema financer tradicional està estancat o, fins i tot, en recessió, com en el cas dels préstecs” declara Nina González, portaveu de FETS-Finançament Ètic i Solidari. “Aquest creixement respon a la coherència de moltes persones: si et vas manifestar en contra de la guerra d’Irak, no vols que el banc on tens els teus diners inverteixi en armes”, explica González, que reforça la importància del consum crític de la ciutadania. “El creixement dcontinuat dels darrers anys, mantenint-nos lluny de qualsevol activitat especulativa i donant suport a projectes socials, ens fa pensar que ens trobem davant d’una realitat consolidada” conclou González.


30 anys de Comerç Just

Durant l’acte, Tais Bastida, coordinador de la campanya, ha presentat el Quadern 30 anys de Comerç Just: un moviment en auge. El CJ compleix 30 anys a l’Estat Espanyol, i des de llavors moltes consumidores han apostat per productes respectuosos amb les persones i el medi ambient, superant els 33 milions d’euros en vendes. Actualment, 150 persones treballen de manera directa en les organitzacions membre de la Coordinadora Estatal de Comercio Justo (CECJ) i més de 2500 hi col·laboren com a voluntàries. A nivell internacional, el CJ compta amb més de 2000 organitzacions productores, 500 distribuïdores i 4000 botigues especialitzades, a banda d’entitats de certificació i institucions internacionals reguladores. L’altra cara de la moneda és la baixa despesa anual per habitant a l’Estat, de 0,71€, davant els 13,42€ de mitjana a Europa. Tot i això, Bastida ha centrat la responsabilitat d’aquest retard en les administracions públiques, ja que “només representen el 0,09% de les vendes, fet que evidencia la necessitat de la seva implicació en el suport al comerç just”.

ACTE CENTRAL: Una Install Party d’alternatives solidàries

Sota el lema “Desconnecta’t del capitalisme, instal·lat les alternatives” els actes d’enguany se centren en la promoció d’un model econòmic més just animant la ciutadania a fer un pas cap a les iniciatives de consum justes i solidàries que ja són una realitat a Catalunya: el comerç just, la banca  ètica i l’Economia Social i Solidària, amb opcions alternatives en matèria d’energia, telecomunicacions o software. L’acte central de la campanya se celebrarà el 14 de maig a l’espai Calàbria66 de Barcelona on s’ha convocat una Install Party d’economia solidària: un acte en què FIARE, Oikocredit, SomEnergia, SomConnexió, Intermón Oxfam, mésOpcions, Arç, Alternativa3 i voluntaris per a la promoció del programari lliure estaran presents perquè tothom que vulgui pugui fer les gestions necessàries per passar-se a cadascuna d’aquestes alternatives de consum i contractació de serveis.

Més sobre Som Comerç Just i Banca Ètica

Som Comerç Just i Banca Ètica és una campanya impulsada per un consorci format per SETEM Catalunya, Alternativa 3, Fiare, FETS-Finançament Ètic i Solidari-, OxfamIntermón i la Xarxa d’Economia Solidària. amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Tarragona, la Coordinadora Estatal de Comerç Just, l’AECID , BTV, El Periódico i LaDirecta.

Més informació i recursos:

Llistat de municipis participants a la Festa arreu de Catalunya

Dossier de premsa.

Materials Gràfics de la Festa del Comerç Just
Baròmetre Estatal de les Finances Ètiques 2015.

-Quadern 30 anys de Comerç Just: un moviment en auge.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s