El TTIP: l’antítesi del comerç just

El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions o TTIP, com s’anomena per les seves sigles en anglès, és un acord de lliure comerç entre Estats Units i la UE. La seva entrada en vigor permetrà l’absència d’aranzels entre les corporacions de les dues parts i la disminució a la baixa dels nostres drets laborals, socials i mediambientals. Des de les organitzacions que defensen el comerç just i des de la societat civil s’està duent a terme una ferma oposició front a les negociacions que es realitzen al respecte, en secret i protagonitzades pels lobbies industrials.

En primer lloc, amb el TTIP no es respectaran els objectius i principis del comerç just quant a la creació d’oportunitats amb organitzacions productores amb desavantatges econòmics, les pràctiques comercials justes i el pagament d’un preu just. Amb la privatització dels serveis públics que suposarà aquesta mesura, augmentarà la pobresa i la desigualtat social. A més, la plataforma No Al TTIP calcula que s’hi perdran fins a 600.000 llocs de treball amb els canvis i la desregulació que aquest implicarà. La mateixa Comissió Europea ha admès que alguns sectors com ara la metal·lúrgia, la fusta, l’agricultura i el transport de l’UE es veurien afectats negativament.

De fet, l’informe realitzat per aquesta plataforma, anomenat “El TTIP: sembrant pèrdues al sector agrari”, reflecteix que les exportacions als Estats Units serien mínimes, però que aquest sí que es beneficiaria del tracte, ja que guanyaria 4.000 milions de dòlars anualment amb la venda de productes a la UE. Així, amb una competència molt més forta, els preus que les productores obtindrien pel seu treball es veuria molt disminuït.

Miguel Blanco, secretari general de la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders, reafirma la postura de l’organització a l’informe agrari: “Rebutgem el TTIP perquè posa en perill el model social i professional d’agricultura de l’UE i l’aposta estratègica dels nostres agricultors i ramaders per la qualitat, la seguretat alimentària, el benestar animal i el respecte al medi ambient”.

El TTIP tampoc permetria assolir l’objectiu que persegueix el comerç just pel que fa les bones condicions laborals de les treballadores, ja que es pretén establir precàries condicions laborals d’EUA a l’UE, reduir els salaris, augmentar la flexibilitat laboral i limitar la participació sindical.

Un altre aspecte a tenir en compte amb el TTIP és l’impacte mediambiental d’aquest, ja que les parts interessades es proposen reduir la normativa mediambiental i de seguretat. Així, molts aliments i processos que ara estan prohibits a l’UE però són habituals als EUA estaran permesos.

Com admet la mateixa CE: “La barrera comercial més important no són els aranzels que es paguen, sinó els obstacles darrere de les fronteres, com les diferents normes mediambientals i de seguretat”1. També es facilitarà l’entrada de combustibles molt contaminants i el fracking, que s’hauria pogut detenir gràcies a la mobilització dels activistes i de la societat civil.

En definitiva, aquest acord comercial no amenaça només alguns sectors de la nostra economia, sinó que afectarà al conjunt de la societat. Amb la supressió de la normativa mediambiental aconseguida, la privatització dels serveis públics i l’augment de la desigualtat que això comportarà, no podem fer altra cosa que unir-nos a les mobilitzacions de #StopTTIP. Cal demostrar, una vegada més, que no volem més comerç injust.

Article de Míriam Sánchez.

Fonts consultades:

El TTIP: Sembrando pérdidas para el sector agrario. Disponible [online] a: http://www.bioecoactual.com/images/Biblioteca/TTIP_y_agricultura.pdf

1 Comissió Europea, 2013. European Union and United States to launch negotiations for a Transatlantic Trade and Investment Partnership. Nota de Premsa. Disponible [online] a: http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=869. 13/02/13.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s