Aquestes festes desconnecta’t del capitalisme, instal·la’t les alternatives!

Un nou model econòmic més ètic i solidari ja és una realitat a Catalunya. És per això que aquestes festes et convidem a deixar enrere un consum que perpetua les injustícies i t’animem a actuar.

La lògica del lliure mercat, la competitivitat i l’obtenció del màxim benefici econòmic se situa per damunt dels drets de les persones, de les condicions laborals dignes i de la preservació del medi ambient. Aquest sistema genera profundes desigualtats: la pobresa continua afectant mil milions de persones i les desigualtats han augmentat, l’1% de la població mundial posseeix la meitat de la riquesa global, mentre que el 80% de la població se’n reparteix només el 6%.

Segons l’Organització Internacional del Treball gairebé 21 milions de persones arreu del món realitzen treballs forçats i es troben en situacions similars a l’esclavitud. Alhora, el treball infantil afecta 168 milions de nens i nenes, la meitat dels quals realitzen feines perilloses.

Les Nacions Unides ofereixen dades més que preocupants sobre les desigualtats de gènere: les dones guanyen un 24% menys que els homes, el 70% de la pobresa mundial es concentra en les primeres i es calcula que 7 de cada 10 persones que moren de gana al món són dones o nenes.

Afortunadament, més enllà de les pràctiques de consum responsable, l’Economia Solidària ens ofereix productes i serveis justos que parteixen de la mateixa reflexió: com a consumidores, allò que triem afavoreix un model econòmic i social o un altre, cal ser crític i conscient a l’hora d’omplir la nostra cistella de la compra.

Tenim opcions per canviar les coses: el teu banc inverteix en indústria armamentista? Passa’t a les finances ètiques. El teu proveïdor de llum expolia països al sud? Contracta energia respectuosa amb el medi ambient i les persones. La teva companyia telefònica explota els seus treballadors? Dóna’t d’alta al treball cooperatiu.

Aquestes festes, a la Fira de Consum Responsable de Barcelona, et convidem a deixar enrere un consum que perpetua les injustícies i t’animem a instal·lar-te les alternatives de l’Economia Solidària en els camps de les finances, llum, telefonia, premsa, assegurances i altres serveis. Vine els dies 17 i 27 de desembre a Plaça Catalunya i membres d’aquestes alternatives t’assessoraran i ajudaran a fer la tramitació on-line dels serveis que et vulguis “instal·lar”. En una hora com a màxim podràs fer tot el recorregut: entrar “connectat al capitalisme” i sortir amb les alternatives instal·lades.

Captura de pantalla 2016-04-01 a la(s) 13.44.34

Informació per a participar a la Install Party d’alternatives:

QUAN?

– Dissabte 17 de desembre d’11h a 15h i de 16h a 20:30h.

– Dimarts 27 de desembre de 16h a 20:30h: hi participaran, FIARE, Oikocrèdit, Som Energia, Som Connexió, mésOpcions, Fairphone i Reutilitza.cat

ON?

“Espai Tribuna” de la Fira de Consum Responsable de Barcelona, Plaça de Catalunya.

QUÈ CAL PORTAR?

– Dades bancàries i un document que acrediti la titularitat del compte.

– L’última factura de llum o telèfon.

Iniciatives participants:

  1. Banca ètica

Fiare és una banca ètica i cooperativa que opera a Itàlia i Espanya, amb la missió de captar estalvi de persones, entitats i administracions, per finançar projectes d’economia social i solidària, o en general, aquelles que tinguin vocació de transformació social.

Oikocrèdit és una cooperativa internacional de Finances Ètiques que s’especialitza a finançar projectes empresarials amb contingut social a països en vies de desenvolupament. Al nostre país permet a persones i organitzacions compromeses invertir els seus estalvis amb criteris ètics i total transparència, obtenint una rendibilitat econòmica i social.

  1. Llum

Som Energia és una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre. Les seves activitats principals són la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable, amb el compromís d’impulsar un canvi del model energètic actual per assolir un model 100% renovable.

  1. Telefonia

Eticom Som Connexió és una cooperativa de consum sense afany de lucre. Ofereix serveis de telefonia i accés a internet amb la finalitat d’avançar cap a una sobirania en el consum de serveis de telecomunicacions i en el desplegament d’infraestructures.

Fairphone és una empresa amb seu a Amsterdam que té com a objectiu desenvolupar un telèfon intel·ligent dissenyat i produït amb el mínim dany a les persones i al planeta. La principal motivació és desenvolupar un dispositiu mòbil que no tingui minerals provinents de mines en conflicte armat i sota unes condicions de treball justes al llarg de tota la cadena de subministrament. La transparència en tots els detalls del producte és un pilar bàsic de la companyia

  1. Premsa

La Directa és un mitjà de comunicació en català d’actualitat, investigació, debat i anàlisi. Les persones que integrem aquest projecte assembleari, autogestionat i descentralitzat entenem la comunicació com una eina de transformació social i no com a simple mercaderia o negoci. Les subscriptores són les que fan possible l’existència d’un mitjà de comunicació no supeditat a cap grup econòmic o polític i, per tant, crític amb el poder.

  1. Informàtica i internet

Punt de donació d’equipament informàtic a entitats socials.

Reutilitza.cat fa cessió d’equipament informàtic a entitats. El material prové de donacions d’empreses o entitats que ja no el necessiten, però que revisats i adaptats són perfectament útils per a les necessitats d’altres entitats i projectes socials. L’entrega d’equips informàtics implica un donatiu per part de l’entitat receptora de 20€ per ordenador.

Si ets una entitat o projecte social pots sol·licitar aquí l’equipament informàtic que et calgui i venir-lo a buscar al punt de donació de la Install Party. Si la teva organització renova el material informàtic, el podeu donar omplint aquest formulari.

L’associació per a l’Expansió de la Xarxa Oberta (eXO) aglutina col·lectius, entitats, empreses i persones amb l’objectiu de promoure les xarxes de telecomunicacions obertes, lliures i neutrals, el foment del coneixement de les TIC, així com la promoció de comunitats solidàries d’usuaris i usuàries sobre una base territorial i veïnal.

L’associació eXO ofereix servei d’internet a través de la xarxa Guifi.net, amb qui treballa conjuntament i es regeix pels mateixos principis.

  1. Altres serveis

mésOPCIONS és una cooperativa mixta formada per persones sòcies de consum i entitats de l’economia solidària, amb l’objectiu de facilitar a la ciutadania l’accés a un consum responsable i transformador, en àmbits com l’oci i la salut, la comunicació, l’hàbitat, la mobilitat, etc. Està formada per més de 7.000 persones sòcies de consum i arriba a més de 150.000 usuàries.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s