La banca al descobert (1/2)

Informe “Emergencia habitacional en Cataluña” elaborat per la PAH i l’Observatori DESC el 2015

Fa pocs dies, podíem llegir a la premsa les declaracions que el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, va fer a la junta d’accionistes d’aquest any, on lamentava el “problema afegit de reputació errònia” que l’opinió pública té dels bancs. Segons el senyor Oliu, la causa d’aquesta percepció equivocada seria la crisi econòmica que portem patint des del 2008, “els rescats de les caixes d’estalvis i les males pràctiques portades a terme per determinades entitats financeres”. Però una llarga llista de males pràctiques generalitzades, abusos i estafes diverses ens demostren que els bancs s’han guanyat a pols aquesta mala fama. La llista és tan extensa, que en breu us oferirem una segona part.

Rescats bancaris

Des que es va iniciar la crisi l’any 2008 i fins el 2015, s’han realitzat prop de 150 rescats bancaris que ens han costat a la ciutadania de la Unió Europea 747.000 milions d’euros. Segons l’Eurostat, 213.000 milions ja els podem donar per perduts.

Les multes que des del govern s’han imposat a les entitats bancàries, tampoc compensen el saqueig a les arques públiques. Mentre que a d’altres països com EUA han imposat sancions de milers de milions de dòlars, l’Estat Espanyol s’ha conformat amb un màxim de 24 milions d’euros.

Males pràctiques

La falta de transparència i de claredat i l’ambigüitat i la manca d’informació dels productes i serveis, són només algunes de les pràctiques que formen part del modus operandi dels bancs. Les Clàusules terra en són només un exemple. Aquesta pràctica consistia en afegir unes condicions als contractes hipotecaris que marcaven un límit mínim d’interessos a pagar, impedint a les persones afectades de beneficiar-se de la caiguda de l’euríbor

Tot i que no es disposa de dades oficials, es calcula que uns dos milions de persones estarien afectades per les clàusules terra. El 40% de les afectades no eren conscients que tenien aquesta clàusula al seu contracte, ja que es van incloure d’amagat o sense donar prou informació.

Desnonaments

Cada dia 46 famílies són desnonades a Catalunya a causa de les execucions hipotecàries de les principals entitats financeres. Catalunya lidera el nombre de desnonaments amb més de 4.000 durant el segon trimestre de 2016.

Segons l’informe de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i l’Observatori DESC, Exclusió residencial en el món local: crisi hipotecària a Barcelona 2013-2016, Catalunya Caixa, BBVA, Bankia, Unió de Crèdits Immobiliaris i Banc Sabadell, serien les entitats financeres responsables de les execucions hipotecàries, entitats rescatades amb diners públics o beneficiades per les absorcions.

Paradisos fiscals

Segons l’estudi Bancs a l’exili publicat el passat 27 de març per Oxfam Intermon i la Fair Finance Guide International, la gran banca europea -que inclou BBVA i Banco Santander- va guanyar 25.000 milions en paradisos fiscals. El Banco Santander és el banc amb més filiar a paradisos fiscals: una de cada quatre.

Els més perjudicats són els països més pobres, ja que l’elusió fiscal per part de les grans multinacionals suposa una pèrdua de més de 90.000 milions de dòlars, diners necessaris per combatre la pobresa i les desigualtats que es podrien destinar a finançar l’educació o la sanitat.

Per això, el 13 de maig et convidem a sumar-te a la “Ruta guiada pels horrors del comerç internacional“: un recorregut amb 4 parades a Passeig de Gràcia (Barcelona) que pretén desemmascarar algunes de les injustícies que les grans empreses estan duent a terme amb total impunitat. La primera parada, serà la banca: t’hi esperem!

Llegeix la 2a part de l’article aquí!

Sílvia Martínez Balibrea

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s