El preu de l’electrònica 1/2

Les noves tecnologies van fent-se lloc a les nostres vides a passos de gegant. Avui dia es fa difícil trobar algú que no tingui ordinador o telèfon mòbil. El creixement de la indústria electrònica és imparable i la demanda no ha deixat d’augmentar. Segons dades de la Fundació Electronics Watch, el sector genera el 25% del comerç mundial de béns manufacturats i dóna feina a uns 18 milions de persones.

Però a la indústria de l’electrònica, igual que a molts altres sectors, les produccions s’han subcontractat per tal d’abaratir costos, obtenir així més beneficis i poder fer front a una demanda persistent. La cadena de producció és llarga i va des de l’extracció de minerals a Ghana i el Congo, passant per la fabricació a Corea del Sud, la Xina i el Vietnam, per acabar als abocadors de deixalles electròniques a Ghana i la Xina. Però quins costos reals suposa la producció imparable dels mòbils i les noves tecnologies en general?

L’extracció del cobalt i el coltan amb mà d’obra infantil
El cobalt i el coltan són dos dels minerals utilitzats per a la fabricació de dispositius electrònics, com ara les bateries de liti dels mòbils o els portàtils. Prop del 50% del cobalt mundial prové de la República Democràtica del Congo, que disposa de la segona reserva del món d’aquest mineral.

Informes recents, com ara el realitzat per Amnistia Internacional i l’organització Afrewatch, han demostrat que grans companyies líders del sector de l’electrònica –com ara Apple, Microsoft, Sony o Samsung- utilitzen peces fabricades amb cobalt extret per mà d’obra infantil de les mines de la República Democràtica del Congo (RDC). El mineral és explotat bàsicament per dues empreses xineses, Congo Dongfang Mining i Huayou Cobalt, que el processen i el venen a empreses de components per a bateries de liti a la Xina i Corea del Sud, que subministren alhora les grans multinacionals.

S’han reportat milers de casos d’utilització d’infants a les mines de cobalt. Des dels 7 anys d’edat són forçats a treballar dotze hores al dia per salaris de no més d’un o dos dòlars al mes, i no se’ls facilita cap mena d’equip de protecció com guants, roba de treball o màscares que els protegeixin del danys continus a la pell i els pulmons. Els danys a la salut a llarg termini i l’alt risc de patir accidents mortals són algunes de les conseqüències a què s’han afrontar cada dia les persones que treballen a les mines. Entre setembre de 2014 i desembre de 2015, s’estima que almenys 80 persones van morir soterrades a la RDC, però es fa difícil aconseguir dades exactes ja que molts dels accidents no són denunciats i els cossos han desaparegut entre la runa.

Explotació laboral a les fàbriques d’Apple i Samsung
Malauradament, empreses com Apple i Samsung també s’han vist implicades en casos d’explotació laboral a les fàbriques xineses que les proveeixen. El documental Apple’s Broken Promises (Las promeses trencades d’Apple), de la cadena britànica BBC, va fer esclatar la polèmica en mostrar com les violacions dels drets laborals són freqüents a les fàbriques d’Iphones de Shanghai. L’absència de targetes identificadores, jornades de 16 hores 7 dies a la setmana, 18 dies seguits de feina sense descans, o dormitoris de dimensions ridícules on han de dormir fins a 11 persones, són només algunes de les injustícies que han de patir les persones que hi treballen. La pel·lícula, gravada amb càmera oculta, fins i tot ensenya com les persones treballadores quedaven adormides a la cadena de muntatge superades pel cansament extrem.

Anteriorment, Apple ja s’havia vist implicada en un cas semblant el 2010, quan se li van atribuir prop de 12 morts per suïcidi, a causa de la pressió i les terribles condicions laborals que es donaven, a una de les fàbriques xineses que el proveeixen, Foxconn. Per la seva part, Samsung també ha protagonitzat episodis de violacions dels drets laborals. El 2014 un informe emès per la China Labor Watch, treia a la llum indicis de casos de contractació infantil a una de les fàbriques subministradores de la marca, tot i que el descobriment contradeia els informes d’auditoria de la mateixa Samsung.

Llegeix la 2a part de l’article aquí!

Sílvia Martínez Balibrea

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s