El preu de l’electrònica (2/2)

default

A la primera part de l’article “El preu de l’electrònica (1/2)” van assenyalar l’extracció de minerals -com ara el cobalt o el coltan- per mà d’obra infantil i l’explotació laboral a les fàbriques d’Apple i Samsung, com dos dels costos que implica la producció sense límit al sector de l’electrònica. En aquesta segona part, en mostrem dos més: l’obsolescència programada i els residus electrònics i les seves conseqüències als països del Sud.

Obslescència programada

El disseny de productes perquè després d’un cert ús deixin de funcionar és una pràctica generalitzada al sistema capitalista actual. D’aquesta manera, els fabricants ens obliguen a tornar a comprar, assegurant-se així les vendes constants i sotmetent-nos a un consum insostenible. Hi ha diversos exemples documentats al llarg de la història: bombetes, rentadores i fins i tot mitges, en són només alguns exemples.

El sector de l’electrònica no és una excepció. És conegut el cas de les impressores amb un xip incorporat que fa que s’espatllin després d’un nombre determinat de còpies. O el de la bateria de l’Ipod d’Apple, que un cop deixava de funcionar, obligava a comprar-ne un de nou ja que portava la bateria soldada al reproductor, fent impossible la seva reparació, fet que va acabar amb una denúncia col·lectiva presentada per més de 12.000 persones afectades. Alguns d’aquests exemples es mostren al documental que Cosima Dannoritzer va realitzar el 2011, Comprar, tirar, comprar, i que va ser el resultat de tres anys de profunda investigació sobre aquestes pràctiques. La pel·lícula assenyala el consumisme, la producció en massa i la contaminació com tres de les conseqüències més preocupants de l’obsolescència i planteja algunes alternatives al consum indiscriminat.

Els residus electrònics i les conseqüències als països del Sud

Però el consum insostenible de productes electrònics no només agreuja l’escassetat dels recursos del planeta, sinó que també suposa un augment incontrolat de residus perillosos pel medi ambient i que s’envien directament als països del Sud.

Cada any es calcula que produïm prop de 50 milions de tones de residus electrònics, el 75 % dels quals “desapareixen” dels circuits oficials de reciclatge i van a parar directament al reciclatge i tràfic il·legal fins als abocadors de països de l’Àfrica i la Xina. Espanya, és un dels països de la UE amb la taxa més alta de desaparició de residus electrònics. Un informe elaborat per Greenpeace alertava sobre la contaminació que suposa la gestió i reciclatge d’aquesta mena de residus a països com Ghana ,on moltes vegades arriben des d’Europa i els Estats Units de manera il·legal. A més, denunciava que la major part de les feines de separació de materials eren realitzades per infants -alguns amb només 5 anys d’edat- amb les mans i sense cap mena de protecció.

Com a consumidores, podem escollir opcions que minimitzin els costos que suposa el creixement sense fre de la indústria electrònica: l’organització Electronics Watch o el mòbil Fairphone, són només algunes de les alternatives que vetllen pel compliment dels drets laborals a les cadenes de producció i la reducció de l’impacte al medi ambient. Organitzacions com Restarters Barcelona, eReuse, reutilitza.cat, Blue Terabyte o la Fundació Andròmines entre d’altres, treballen per allargar la vida dels aparells electrònics i la seva reutilització.

Per una electrònica justa, uneix-te a la “Revolució de les Butxaques” i vine el proper 13 de maig a la Ruta guiada pels horrors del comerç internacional, on denunciarem algunes de les injustícies que genera aquest sistema capitalista!

Sílvia Martínez Balibrea

One response to “El preu de l’electrònica (2/2)

  1. Retroenllaç: El preu de l’electrònica 1/2 | Som Comerç Just i Banca Ètica·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s