Les entitats de Comerç Just i Banca Ètica organitzen una ruta a Barcelona per denunciar les injustícies del comerç internacional

* L’acció es celebra el dissabte 13 de maig a les 21 hores a Barcelona (Passeig de Gràcia amb València) i és l’acte central de la campanya ‘Som Comerç Just i Banca Ètica’ en commemoració del Dia Mundial del Comerç Just

* Les entitats van presentar també dimecres en una roda de premsa les dades de creixement del comerç just i les finances ètiques

Barcelona 11 de maig de 2017

La Campanya Som Comerç Just i Banca Ètica, sota el lema la Revolució de les butxaques, commemora un any més el Dia Mundial del Comerç Just (13 de maig, segon dissabte del mes) denunciant les injustícies del comerç convencional i proposant alternatives respectuoses amb els drets humans. La campanya, impulsada per SETEM Catalunya, Alternativa 3, Oxfam Intermón, FIARE, FETS i la XES, organitza un acte central el dissabte 13 de maig a les 21h: la Ruta guiada pels horrors del comerç internacional, al Passeig de Gràcia amb el carrer València de Barcelona.

La Ruta constarà de quatre parades per mostrar les males pràctiques de quatre sectors econòmics clau: l’alimentació, la banca, el tèxtil i l’electrònica. «Amb aquesta ruta i amb tota la campanya volem denunciar que les grans multinacionals actuen impunement arreu del món vulnerant els drets humans, laborals i mediambientals. Les quatre parades en són només quatre exemples», afirma Tais Bastida, portaveu de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica. «Volem també fer una crida a revolucionar les nostres butxaques, i revertir les injustícies socials i mediambientals que generen les multinacionals d’una manera senzilla, amb el nostre acte quotidià de consum», afegeix Bastida.

Per citar només alguns exemples concrets, a partir d’un informe del centre d’investigació independent DanWatch del 2016, Nestlé es va veure obligada a acceptar públicament que no pot descartar situacions similars a l’esclavitud en la seva cadena de subministrament al Brasil. La Campanya Banca Armada ha xifrat en més de mil milions d’euros la participació del Banco Santander a la indústria armamentista. Inspeccions de la Campanya Roba Neta han revelat que H&M continua violant les condicions de seguretat bàsiques en les seves fàbriques a Bangladesh. Un informe d’Amnistia Internacional relaciona directament Apple amb l’ús del treball infantil en el seu procés de fabricació.

A banda d’aquest acte a Barcelona, una trentena de municipis més d’arreu de Catalunya duran a terme actes durant aquest primavera, com ara Sant Boi de Llobregat, Banyoles, Àger o el barri del Guinardó de Barcelona el mateix 13 de maig i d’altres durant aquest mes.

Comerç just: un moviment en auge

La campanya Som Comerç Just i Banca Ètica va presentar dimecres a les 11h a la botiga de comerç just Olokuti del barri de Gràcia de Barcelona l’informe de comerç just a l’estat espanyol 2015. «El comerç just comença a ser ja un moviment madur que es consolida. Comptem en l’actualitat amb 78 botigues i 163 punts de venda especialitzats en tot l’Estat espanyol», va destacar Gemma Guinot, membre d’Alternativa 3, una de les entitats organitzadores de la campanya.

L’informe destaca que els ingressos per vendes de les organitzacions de comerç just a l’Estat espanyol van ascendir a 35 milions d’euros a l’Estat espanyol, un 6% més que l’any anterior, i a més de 900 milions d’euros en tot el món. i conformen una xarxa consolidada arreu del món. A les entitats de comerç just de l’Estat espanyol hi treballen 150 persones i més de 2.500 hi col·laboren com a voluntàries.

236.000 usuaris de banca ètica

Cada vegada hi ha més persones que se sumen a la banca ètica, una alternativa als bancs convencionals, una altra forma d’estalviar i invertir que prioritza l’obtenció d’un triple benefici social, ambiental i econòmic. Aquestes són les conclusions que es desprenen del baròmetre estatal de les Finances Ètiques 2016 que, un any més, recull les dades de creixement d’aquest sector i que es va presentar també a l’Olokuti dimecres. «L’evolució de les finances ètiques continua sent molt positiva, malgrat les dificultats que trobem per donar-nos a conèixer davant la potència comunicativa de la banca convencional», destaca Narcís Sánchez, coordinador de l’Observatori de les Finances Ètiques de FETS (Finançament Ètic i Solidari).

Les xifres de la banca ètica són optimistes: s’ha incrementat l’estalvi en un 12,29% sobre l’any anterior arribant a 2.000 milions d’euros. Durant els últims 10 anys s’ha multiplicat gairebé per 15 l’estalvi recollit per les entitats financeres ètiques.

El nombre d’usuaris s’incrementa un 9,97% i s’enfila als 236.000 clients, amb unes aportacions de capital de 171 milions d’euros, un 18% més sobre l’any anterior. D’altra banda, la taxa de morositat continua sent inferior significativament a la del sistema financer tradicional: es situa en un 6,12% davant del 9,91% de la banca tradicional.

La campanya Som Comerç Just i Banca Ètica compta amb la col·laboració institucional, entre d’altres, de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, que van ser presents a la roda de premsa. David Llistar, Director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, destaca la necessitat d’augmentar la compra pública ètica per part del consistori, mentre que Sara Garrido, membre de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, remarca la importància d’estendre els actes campanya arreu del territori i donar eines als municipis per poder difondre les alternatives de comerç just i banca ètica.

Més sobre Som Comerç Just i Banca Ètica

Som Comerç Just i Banca Ètica és una campanya impulsada per un consorci format per SETEM CatalunyaAlternativa 3FiareFETS-Finançament Ètic i Solidari-, Oxfam Intermón, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Tarragona. Enguany també compta amb la col·laboració de la Plataforma per una fiscalitat justa, Enginyeria Sense Fronteres, La fede.cat, la Campanya Banca Armada, la Campanya Roba Neta i Electronics Watch.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s