Una ruta nocturna assenyala vulneracions dels drets humans al Passeig de Gràcia

* En motiu del Dia mundial del Comerç Just, un grup d’entitats han realitzat projeccions de vídeos i accions de denúncia davant de quatre empreses del centre de Barcelona

* La ruta és l’acte central de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica, que proposa alternatives de l’economia solidària

Barcelona 13 de maig de 2017

«Suma’t a la revolució de les butxaques!». Sota aquest lema, activistes de la campanya anual Som Comerç Just i Banca Ètica, impulsada per SETEM Catalunya, Alternativa 3, Oxfam Intermón, FIARE, FETS i la XES han sortit al carrer la nit del dissabte 13 de maig per denunciar l’incomplement de drets humans, laborals i mediambientals de diferents empreses globals en una ruta nocturna: la «Ruta guiada pels horrors del comerç internacional».

La ruta, que coincideix amb el Dia Mundial del Comerç Just i a la qual han assistit més de 200 persones, ha fet quatre parades davant de quatre seus d’empreses de sectors econòmics clau que es troben al Passeig de Gràcia: Nespresso (alimentació), BBVA (banca), Zara (tèxtil) i Apple (l’electrònica).

En cadascuna d’aquestes empreses, les activistes han realitzat una acció mentre es projectava un vídeo a la façana dels edificis amb un recull de dades i exemples de vulneracions de drets d’aquesta empresa i d’altres del sector. «Amb aquesta acció hem volgut posar quatre exemples de corporacions que no respecten els drets humans, però malauradament hi ha molts altres casos», afirma Tais Bastida, portaveu de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica. «També posem el focus en les alternatives, per això diem que volem revolucionar les nostres butxaques i revertir aquestes injustícies socials i mediambientals canviant els nostres hàbits quotidians de consum i apostant per l’economia solidària», afegeix Bastida.

La primera parada de la ruta ha estat davant de la botiga de Nespresso, marca comercial de Nestlé, on s’ha denunciat que les productores de cafè generen un 10% de treball infantil a les plantacions, contaminen les terres i promouen l’especulació. Cal recordar que Nestlé, segons un informe del centre d’investigació independent DanWatch del 2016 es va veure obligada a acceptar públicament que no pot descartar situacions similars a l’esclavitud en la seva cadena de subministrament al Brasil.

Al BBVA, un grup d’activistes de la campanya Banca Armada s’han estirat al terra vestides de vermell davant de la seu bancària per denunciar que aquesta entitat bancària ha invertit més de 2.700 milions d’euros en empreses d’armament des de 2011 i que encapçala el rànquing espanyol de la inversió financera en armes.

Davant de la botiga de Zara de Gran Via amb Passeig de Gràcia, activistes de la campanya Roba Neta han fet una performance per denunciar les condicions laborals d’explotació i han recordat que cap de les 50 marques líders del tèxtil al món garanteix salaris dignes

Finalment, la ruta ha finalitzat davant de la botiga d’Apple, on membres del Mobile Social Congress han llegit un manifest per denunciar les mesures de flexibilització, precarització i exploració del treball dins la indústria electrònica. Han recordat que se sap que el material utilitzat per Apple, Sony o Samsung està fabricat en condicions de vulnertació de drets humans i laborals.

Finalment, la ruta ha finalitzat amb una acció simbòlica: les assistents han enganxat l’addhesiu de la campanya a les seves carteres i l’han alçat, fent referència a la «revolució de les butxaques» i a l’aposta per un consum responsable.

A banda d’aquest acte a Barcelona, una trentena de municipis més d’arreu de Catalunya duran a terme actes durant aquest primavera, com ara Sant Boi de Llobregat, Banyoles, Àger o el barri del Guinardó de Barcelona el mateix 13 de maig i d’altres durant aquest mes.

Comerç just i banca ètica: en creixement constant

La campanya Som Comerç Just i Banca Ètica, a més de les diferents activitats a Barcelona i al territori, també va presentar dimecres a la botiga de comerç just Olokuti del barri de Gràcia de Barcelona l’informe de comerç just a l’estat espanyol 2015. Segons les dades de l’informe, el sector es consolida i ja compta amb 78 botigues i 163 punts de venda especialitzats en tot l’Estat espanyol. A més, l’informe destaca que els ingressos per vendes de les organitzacions de comerç just a l’Estat espanyol van ascendir a 35 milions d’euros a l’Estat espanyol, un 6% més que l’any anterior, i a més de 900 milions d’euros en tot el món. A les entitats de comerç just de l’Estat espanyol hi treballen 150 persones i més de 2.500 hi col·laboren com a voluntàries.

La campanya també remarca que cada vegada hi ha més persones que se sumen a la banca ètica, una alternativa als bancs convencionals, que prioritza el triple benefici social, ambiental i econòmic. Aquestes són les conclusions que es desprenen del baròmetre estatal de les Finances Ètiques 2016 que, un any més, recull les dades de creixement d’aquest sector.

La banca ètica ha incrementat l’estalvi en un 12,29% sobre l’any anterior arribant a 2.000 milions d’euros. Durant els últims 10 anys s’ha multiplicat gairebé per 15 l’estalvi recollit per les entitats financeres ètiques. El nombre d’usuaris s’enfila als 236.000 clients, un 9,97%, amb unes aportacions de capital de 171 milions d’euros, un 18% més sobre l’any anterior.

Més sobre Som Comerç Just i Banca Ètica

Som Comerç Just i Banca Ètica és una campanya impulsada per un consorci format per SETEM CatalunyaAlternativa 3FiareFETS-Finançament Ètic i Solidari-, Oxfam Intermón, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Tarragona, entre d’altres administracions. Enguany també compta amb la col·laboració de la Plataforma per una fiscalitat justa, Enginyeria Sense Fronteres, La fede.cat, la Campanya Banca Armada, la Campanya Roba Neta i el Mobile Social Congress.

IMG_7954

IMG_7973

IMG_7997

IMG_8005

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s