5 exemples de polítiques públiques que impulsen el comerç just

cacauLes institucions públiques tenen un paper clau en la promoció del Comerç Just. D’una banda, poden donar exemple en les seves compres públiques incorporant criteris de tipus social, ambiental o ètic. Així, afavoreixen l’augment de la demanda d’aquest tipus de productes, fet que influeix directament sobre la varietat de productes disponibles: com més demanda hi hagi de productes produïts de manera ecològica i justa, més oferta hi haurà al mercat.

D’altra banda, amb el consum de productes de Comerç Just als seus departaments a través de màquines automàtiques de begudes calentes, a bars i cafeteries, les administracions públiques contribueixen a augmentar la visibilitat d’aquests productes.

Per últim, poden donar suport polític a través de declaracions institucionals a favor del Comerç Just i el consum sostenible, així com a campanyes promogudes per diverses entitats i ONG per tal de sensibilitzar i ajudar a difondre el seu missatge.

Tot i que l’adopció de polítiques que impulsin el consum de Comerç Just no es pot aconseguir d’un dia per l’altre, hi ha alguns exemples encoratjadors.

  1. Generalitat de Catalunya, 1998: suport al programa Bon Cafè de SETEM i impuls del Comerç Just

L’any 1997 amb l’aprovació de la Resolució 285/V del Parlament de Catalunya favorable al Comerç Just, la Generalitat de Catalunya va ser la primera entitat del nostre país, en impulsar l’entrada de productes de Comerç Just a les Administracions Públiques. El programa Bon Cafè de SETEM va néixer un any més tard amb el suport de la Generalitat i amb l’objectiu de promocionar el consum de cafè de Comerç Just a les institucions públiques, mitjançant màquines de vending acreditades. Poc a poc s’hi van anar sumant d’altres institucions com ara la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona o la Universitat de Girona entre moltes altres. Posteriorment es va implantar a d’altres comunitats com Madrid, València, Galícia, Navarra o el País Basc. El 2006 ja s’havien venut a Catalunya 24.175kg de cafè de Comerç Just a través de màquines de vending acreditades.

L’any 2005, la Generalitat es va adherir a la Xarxa Catalana per la Compra Pública Ètica, i en el Pla de Govern 2007-2010 es comprometia no només a introduir criteris ètics, socials i ambientals a les seves compres sinó també a fer promoció del Comerç Just i el consum responsable.

  1. Ajuntament de Barcelona, 2002: l’Agenda 21 de Barcelona per la promoció de productes de Comerç Just

L’any 2002, a través de la creació de l’Agenda 21 de Barcelona es va elaborar el document Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat per donar impuls al Comerç Just participant d’estratègies per fer més just el comerç internacional. Així mateix, va aprovar una Declaració Institucional on s’acordava la promoció dels productes de Comerç Just als serveis i dependències municipals, a més de la col·laboració amb entitats i ONG per realitzar una campanya d’informació i sensibilització al personal municipal.

L’any 2006, en el marc de la Campanya Roba Neta i la Xarxa catalana per a la Contractació Pública Ètica, es va desenvolupar un projecte pilot d’inclusió de criteris ètics i socials, seguint les normes fonamentals de l’OIT, en el procés de contractació pública per l’adquisició d’indumentària laboral. Actualment s’està estudiant la incorporació d’aquests criteris en altres concursos, com la gestió d’aparcaments públics, el parc zoològic, les instal·lacions municipals, la guàrdia urbana i els serveis de neteja urbana i de tractament de residus.

  1. Dortmund, Alemanya, 2010: Carta Magna contra l’explotació laboral infantil

Dortmund és una de les fundadores de la xarxa de comerç just de la regió (Netzwerk Faire Metropole Ruhr), formada per administracions i ONG locals, que té per objectiu convertir tots els municipis i comunitats en Poblacions de Comerç Just. El 12 de juny de 2010 els 53 municipis i comunitats de la regió van signar la Carta Magna contra l’explotació laboral infantil, que obligava a complir amb les normes bàsiques de l’Organització Internacional del Treball en totes les compres públiques.

  1. Consell, València, 2017: Llei de Responsabilitat Social Corporativa

El 26 de juny de 2017 el Consell de la Generalitat Valenciana va presentar la Llei de Responsabilitat Social Corporativa que a més de prioritzar els productes de Comerç Just en els actes protocolaris de la Generalitat, aplica criteris ètics i socials a les adjudicacions públiques.

La llei, és aplicable a les conselleries de la Generalitat, a empreses i fundacions públiques, a l’administració local valenciana i a les universitats públiques.

  1. Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, 2018: criteris ètics, socials i mediambientals a la contractació pública

A principis d’abril de 2018, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va aprovar en el Ple municipal la Guia per incorporar clàusules de contractació socialment responsable en les diferents fases del procés de contractació. Amb aquest document – que inclou criteris socials, ètics i mediambientals a les contractacions públiques tant de l’ajuntament com de les empreses municipals- es pretén no només millorar la qualitat dels contractes sinó també avançar cap a una economia més justa, igualitària i sostenible.

Aquests són només alguns exemples de bones pràctiques que les administracions públiques han anat adoptant al llarg dels anys, però encara queda molt camí per recórrer.

És per això que en aquesta nova edició de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica, volem encoratjar les administracions públiques a sumar-se a la “Revolució de les butxaques públiques”, incorporant criteris socials en la contractació pública i polítiques que afavoreixin el creixement i la consolidació del comerç just i la banca ètica.

Sílvia Martínez Balibrea

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s