El Comerç Just i les Finances Ètiques entren a l’Ajuntament de Barcelona

* Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, rep una delegació de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica a l’Ajuntament, que ha celebrat dijous 10 de maig l’acte central a les 11h a plaça Sant Jaume per commemorar el Dia Mundial del Comerç Just.

* La campanya –impulsada per les entitats SETEM Catalunya, Alternativa 3, Oxfam Intermón, FIARE, FETS i la XES,– demana el compromís dels Ajuntaments amb el comerç just i la banca ètica mitjançant la inclusió de clàusules socials dins els plecs de contractació de compra pública.

Barcelona 10 de maig 2018

La Campanya Som Comerç Just i Banca Ètica, que aquest any arriba a la seva 19ena edició, ha celebrat avui l’acte central a les 11h a plaça Sant Jaume, amb una taula rodona amb intervencions de representants d’entitats de països del Sud i del Nord, que treballen per impulsar el comerç just i les finances ètiques. Les entitats volen impulsar “La Revolució de les butxaques públiques”, és a dir, fer incidència política a les institucions públiques, especialment als ajuntaments, per a què incorporin dins la compra pública criteris i clàusules socials i ambientals per tal d’afavorir el creixement i la consolidació del comerç just i la banca ètica.

L’acte ha finalitzat amb una trobada dels representants de la campanya amb l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau a l’Ajuntament, a qui s’ha oferit un cafè de comerç just. L’alcaldessa ha manifestat que el consistori ha fet aquest mandat una aposta per incorporar clàusules socials i ambientals en la contractació municipal i per incorporar les finances ètiques en la seva operativa habitual. De fet, fonts del govern municipal han recordat que l’Ajuntament te previst presentar un pla anual de contractació responsable amb objectius definits i amb un sistema que permetrà fer-ne seguiment.

L’Ajuntament de Barcelona també ha recordat que el 54% de les operacions d’endeutament són amb banca ètica, pública i bons sostenibles i incorporen criteris i clàusules socials.

El comerç just: una garantia de condicions dignes de vida

A l’acte central s’ha comptat amb el testimoni d’Exolina Aldana, portaveu de la Cooperativa Multisectorial Augusto César Sandino de Nicaragua, que ha recordat els benefics del comerç just per als päisos productors de cafè del Sud: “Per a nosaltres, el comerç just representa millors condicions de vida per a les nostres famílies i les nostres comunitats i també una millora per al medi ambient”, apunta Aldana.

Estel Malgosa, representant de l’entitat de productes ecològics de comerç just Alternativa 3, ha reiterat el compromís dels ciutadans als països del Nord amb el comerç just: “El nostre consum quotidià pot contribuir a la trasformacó social, ja sigui a casa nostra com als països productors, i aquest potencial transformador també es pot tenir des de les administracions amb la compra pública”, assenyala Malgosa.

Eduard Sagrera, responsable de les botigues d’Oxfam Intermon a Catalunya, ha recordat que cal un compromís de les institucions públiques en l’impuls del comerç just. “Només el 0,17% de les compres de comerç just les fan les institucions públiques, cal una aposta de les aministracions en aquesta línia per poder dignificar la feina de milions de persones camperoles d’arreu del món”, assenyala el representant d’Oxfam.

En aquesta mateixa idea ha inisistit Sergi Corbalan, advocat i director de la Fair Trade Advocacy Office a Brusel·les. “La compra pública en comerç just i en finances ètiques pot ser una palanca fantàstica per incentivar que el mercat proposi productes i serveis sostenibles”, assenyala Corbalan.

Nina González, coordinadora de FETS-Finançament Ètic i Solidari, ha remarcat el creixement de les finances ètiques, que ja representen el 5% del PIB a tota la Unió Europea. “Les finances ètiques són una eina que fa possible la construcció de projectes que posen al centre el benestar de les persones i la cura pel medi ambient”, remarca la coordinadora de FETS.

Petició ciutadana

A més de l’acte central, les entitats del Comerç Just i les Finances Ètiques demanen signatures a través d’una petició online que emplaça als Ajuntaments catalans a incloure dins de la contractació pública dues clàusules socials en suport del comerç just i a incorporar 5 compromisos concrets per impulsar les finances ètiques.

La signatura online d’aquesta petició estarà disponible entre el 2 de maig i el 15 de juny de 2018 al web de la campanya.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s