Les vendes de Comerç Just creixen un 8,3% a l’Estat espanyol i es dupliquen des de l’inici de la crisi econòmica

portada_informe_CJ_2017.png

Barcelona, 20 de desembre 2018

Arriben les festes nadalenques i amb elles, el consum es dispara. Per aquest motiu, la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica vol posar en valor el Comerç Just com una alternativa per consumir de manera crítca i responsable que augmenta any rere any. La campanya ha presentat avui 20 de desembre a les 12 hores, en el marc de la IV Fira de Consum Responsable de Barcelona, l’Informe anual sobre l’estat del Comerç Just a l’Estat espanyol, que recull les dades mes rellevants del sector. La Maria Fernández, portaveu de Som Comerç Just i Banca Ètica, responsable de projectes d’Alternativa 3 i membre de la junta de la Coordinadora Estatal de Comerç Just(CECJ) ha presentat l’informe a l’Espai de Consum Responsable de la Fira, juntament amb el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, que ha explicat les novetats de la fira d’enguany i amb Marta Almirall, directora de Festes i Tradicions de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), que ha presentat el programa d’activitats a l’interior de la plaça.

L’informe està elaborat per Som Comerç Just i Banca Ètica i la Coordinadora Estatal de Comercio Justo i compta amb el suport de l’AECID, l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Diputació de Barcelona.

El Comerç Just duplica vendes en 10 anys

El Comerç Just no para de créixer: el consum de Comerç Just ha crescut un 8% l’últim any i factura més de 43 milions d’euros. De fet, des de l’inici de la crisi econòmica fa 10 anys, les vendes de Comerç Just s’han duplicat, passant de 20 a 43 milions d’euros. Aquest important creixement s’ha obtingut gràcies a l’augment de les vendes experimentat en empreses convencionals (supermercats i cadenes de restauració) i en herbolaris i botigues de productes ecològics.

L’alimentació continua sent la protagonista del Comerç Just i representa un 94% de les vendes, segons l’informe anual del sector. Dins d’aquest grup, els productes més venuts són el sucre i els seus derivats, que generen un 41% de la facturació. El cafè, amb un 37% de les vendes, que tradicionalment ha sigut el producte estrella, se situa aquest any en segon lloc. Altres productes d’alimentació que guanyen pes en la cistella de la compra són el te, les infusions, els fruits secs o els cereals. A part del sector alimentari, les artesanies (entre les quals s’inclouen productes tèxtls, decoració i complements) s’emporten un 4,8% de les vendes totals del sector durant l’any passat. Per últim, els artcles de cosmètica i higiene representen l’1,3% de la facturació.

Supermercats i grans superfícies, amb un 40% de la facturació, se situen com el principal espai de consum del Comerç Just. El segueix el denominat canal “HORECA” (hostaleria, catering i restauració), amb el 36% del mercat. En tercer lloc, els establiments minoristes generen un 21% de les vendes. En aquest bloc, les botigues especialitzades de Comerç Just han perdut pes (representen un 12% respecte al 14% de l’any anterior), però hi ha un creixement de vendes en herbolaris i botigues de productes ecològics, que es configuren com un espai alternatu on trobar els productes de Comerç Just. Tot i així, les botigues de Comerç Just continuen sent referents al sector, ja que són l’únic espai on es poden trobar gairebé de forma exclusiva productes d’artesania i pràcticament tots els productes d’alimentació amb els quals treballen les importadores. A Catalunya, hi ha una vintena de botigues especialitzades i punts de venda de productes de Comerç Just i una desena de botigues online.

Tot i que les vendes no paren de créixer, l’Estat espanyol cotinua a la cua en relació als països europeus. La mitjana de consum de Comerç Just per persona l’any 2017 va ser de 0’93 euros, mentre que a Europa era del 14’1 euros. Els països on el Comerç Just està més present són Suïssa (63 euros per persona/any), Irlanda (57,5) i Suècia (35). A nivell mundial, el mercat espanyol només representa el 0’5% del mercat global de Comerç Just.

Un comerç que respecta els Drets Humans

És important recordar que darrere de molts productes que comprem o consumim s’amaguen situacions d’explotació laboral, formes modernes d’esclavitud, explotació infantil i una greu degradació del medi ambient.

L’Organització Internacional del Treball calcula que uns 25 milions de persones són sotmeses a treball forçós en fàbriques clandestines, explotacions agrícoles i altres sectors. D’aquestes, el 18% són menors d’edat. En el sector de l’agricultura es concentra, a més, el 70% de l’explotació laboral infantil, que afecta a 152 milions de menors. Finalment, aquest organisme calcula que 780 milions de persones són treballadores pobres, és a dir, el seu salari no els permet cobrir necessitats bàsiques.

Per aquest motiu, el moviment de Comerç Just posa el focus en l’origen dels productes i comercialitza productes elaborats en condicions justes i sostenibles. Contribueix al desenvolupament sostenible oferint millors condicions comercials a persones productores i treballadores, especialment als països del Sud global. El Comerç Just constitueix una xarxa present a 75 països, en què participen més de 2.000 organitzacions productores d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia, que agrupen més de dos milions de persones.

Amb l’objectu de recollir els principis i estratègies comuns del moviment, més de 300 organitzacions de Comerç Just de tot el món hem signat la Nova Carta Internacional del Comerç Just, que a més fomenta la col·laboració amb moviments que lluiten per objectius similars com l’economia solidària o l’agricultura orgànica. A més, la carta reivindica també que el Comerç Just serveixi per millorar els salaris, empoderar les dones, protegir els drets de la infància, fomentar la biodiversitat o incidir en les polítiques públiques.

IV Fira de Consum Responsable

Del 21 de desembre al 4 de gener, la Plaça Catalunya torna a ser l’escenari de la IV Fira de Consum Responsable de Barcelona, amb la partcipació d’entitats, empreses i projectes de l’àmbit de l’economia social i solidària. La campanya Som Comerç Just i Banca Ètica hi compta amb una paradeta pròpia de venda de productes de Comerç Just i assessorament de serveis de banca ètica.

A la parada de la campanya hi trobareu els productes més habituals del Comerç Just, així com cistelles i regals. També podreu informar-vos sobre les diferents alternatives de la banca ètica i dels serveis que ofereix.

Què és Som Comerç Just i Banca Ètica?

La campanya Som Comerç Just i Banca Ètica, està impulsada per un consorci de 6 entitats: SETEM Catalunya, Alternativa 3, Oxfam Intermón, Fiare Banca Ètica, FETS – Finançament Ètc i Solidari i la Xarxa d’Economia Solidària (XES).

Va néixer fa 19 anys sota el nom de la Festa del Comerç Just i ha anat evolucionant incorporant la branca de Banca Ètica i més endavant d’Economia Solidària. En motiu del Dia Mundial de Comerç Just, més de 35 municipis catalans organitzen activitats en el marc de la campanya relacionades amb el Comerç Just i les finances ètiques, així com tallers, jocs, espectacles, teatre, fires, xerrades, exposicions, etc. La campanya a més ha “desestacionalitzat” la seva activitat a altres moments de l’any com la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) a l’octubre i la Fira de Consum Responsable de Barcelona al desembre.

La campanya té el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Diputació de Barcelona.

 

Consulta l’Informe complet de l’estat del comerç just a l’Estat espanyol l’any 2017

 

Descarrega la Nota de Premsa en PDF aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s