Nou informe sobre Comerç Just i lluita contra la pobresa a Bangla Desh

L’estudi, presentat per la Coordinadora Estatal de Comercio Justo, analitza cm les iniciatives de Comerç Just contribueixen a reduir la pobresa i a donar oportunitats laborals dignes. Una realitat que incideix de manera especial en les dones.

foto-entrada-web

Treballadores de la Organització BaSe a Bangla Desh / Foto: Pablo Tosco (Oxfam Intermon)

L’informe “El Comercio Justo y la erradicación de la pobreza. El caso de Bangladés” analitza l’impacte que té el Comerç Just en l’eradicació de la pobresa i per avançar cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible. Per això, analitza els beneficis que el Comerç Just genera per a les dones de l’organització artesana BASE de Bangla Desh, que es dedica a la producció de cistelles, articles tèxtils, decoració i calçat.

Les treballadores, organitzades en 17 grups de producció en diferents zones del país, obtenen una remuneració d’uns 10.000 takas (4,40 dòlars al dia), la qual cosa els permet mantenir una vida digna, ja que suposa el doble del salari mínim legal al país, fixat en 5.000 takas (1,80 euros al dia). A més, BASE facilita a les treballadores serveis bàsics com salut, educació o crèdits.

En Bangla Desh -un país amb un 40% de la seva població en la pobresa- malgrat l’augment de l’exportació de tèxtil (que suposa el 80% de les seves exportacions totals) la pobresa no s’ha reduït en la mateixa mesura, entre d’altres factors, perquè el creixement s’ha fet en base a competir en baixos salaris i amb escasses inspeccions laborals.

A tot el món hi ha més de 1.500 organitzacions productores de Comerç Just, entre les quals hi ha una gran diversitat. Algunes d’elles, com a base, estan dirigides a persones en situació d’especial vulnerabilitat.

La pobresa global en xifres

Segons les Nacions Unides, més de 800 milions de persones viuen amb menys de 1,25 dòlars al dia, moltes no tenen accés a aliments, aigua potable o sanejament adequats. D’altra banda, la pobresa extrema afecta el 11% de la població mundial. Una altra de les cares és la precarietat laboral. L’OIT calcula que gairebé un terç de la classe treballadora mundial viu en la pobresa. Una realitat que pateixen de manera especial a les dones. A tot el món, elles registren un Índex de Desenvolupament Humà més baix que els homes. La bretxa salarial de gènere a tot el món se situa en el 23%. Finalment, el 74% de les persones que viuen en la pobresa pateixen de forma directa els efectes de la degradació de la terra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s