Les vendes de Comerç Just a Espanya superen els 77 milions d’euros

77’8 milions d’euros va ser la facturació obtinguda pels productes de Comerç Just a Espanya durant l’any 2018, fet que suposa un destacat creixement, del 53%, respecte a l’any anterior. Aquesta és la principal conclusió de l’informe “El Comerç Just a Espanya 2018” impulsat a Catalunya per LaCoordi-Comerç Just i Finances Ètiques i elaborat per la Coordinadora Estatal de Comercio Justo. Aquest augment es deu a la incorporació de productes de diferents empreses a la xarxa de Comerç Just amb la certificació Fairtrade.

“Les xifres constaten que el Comerç Just va guanyant presència al nostre país”, ha afirmat Alberto Abad, membre de la Junta Directiva de la Coordinadora Estatal de Comerç Just. L’augment de les vendes registrat en l’últim any ha vingut de la mà d’empreses que se sumen a aquesta xarxa desenvolupant els seus productes sota el segell de Comerç Just Fairtrade.

L’alimentació segueix sent la gran protagonista del Comerç Just, amb un 95% de les vendes. En l’últim any, l’increment més significatiu s’ha produït en el cacau i productes derivats, el que ha situat el grup de “sucre i dolços” com el preferit pel públic espanyol, generant un 63’5% de la facturació . El cafè, producte emblemàtic del Comerç Just, tot i que ha augmentat les seves vendes en l’últim exercici, perd pes percentual en el sector, (de l’37% el 2017, a l’25% el 2018). Dins de l’alimentació de Comerç Just, com a novetat el 2018 s’ha incorporat producte fresc (fruita). I ha entrat amb força, generant en el seu primer any el 1’3% de les vendes de el sector.

D’altra banda, entre els articles de Comerç Just que no són d’alimentació, el 2018 ha destacat l’important creixement del tèxtil, la facturació del qual ha superat el milió d’euros. Això es deu a la iniciativa d’empreses convencionals que han començat a elaborar articles amb cotó certificat de Comerç Just. Això ha propiciat que el grup de “artesania i tèxtils” mantingui el seu percentatge relatiu en el sector en un 3’9%. Finalment, els articles de cosmètica i higiene es mantenen en un 1’1% de les vendes.

Quant a la distribució, els supermercats se situen com els principals espais de consum de Comerç Just, generant el 66’5% de les vendes. Així, en l’últim any, augmenten la distància respecte a l’anomenat sector “HORECA” (hostaleria, càtering i restauració), que registra el 19’8% deñ ercat. En tercer lloc queden els establiments minoristes, que amb prou feines arriben a un 12% de les vendes (11’8%). Dins d’aquest grup, es troben les botigues especialitzades de Comerç Just, que no només perden 4 punts percentuals sinó que també veuen disminuïda la seva facturació. Les 75 botigues de comerç just gestionades per organitzacions membre de la CECJ van generar només el 6’2% de les vendes. En aquest sentit, Mónica Gómez, vicepresidenta de la CECJ ha explicat: “La importància de les botigues de Comerç Just no s’ha de mesurar únicament en termes econòmics. Són espais essencials per al nostre moviment ja que permeten la relació directa amb el públic consumidor i el desenvolupament d’iniciatives de conscienciació i mobilització social “. Per la seva banda, els altres establiments minoristes, com herbolaris o botigues de productes ecològics, també perden quota de mercat però de manera menys acusada.

Malgrat l’augment global de les vendes, el consum de comerç just al nostre país és deu vegades menor que a Europa. A Espanya, l’any 2018 cada habitant va gastar 1’67 euros en aquests productes mentre que la mitjana europea va ser de 15’1 euros. El país europeu on el Comerç Just està més present és Suïssa, amb una despesa mitjana per persona i any de més de 80 euros.

En relació a les certificacions que avalen el compliment dels principis del Comerç Just, el 89’4% de les vendes va procedir de productes que compten amb el segell Fairtrade, la garantia de comerç just més estesa a nivell mundial i al nostre país. La resta de productes venuts comptaven amb altres segells de garantia de Comerç Just.

L’informe també analitza els impactes positius que genera la relació comercial que mantenen les importadores de la Coordinadora Estatal de Comerç Just amb les organitzacions productores. Així, el sucre, el cacau i el cafè -les tres principals matèries primeres- procedeixen de 56 cooperatives i entitats productores de 24 països. Amèrica Llatina és la regió amb la qual es manté un major volum comercial, sent Equador, Perú i República Dominicana els tres principals països.

El cafè és el producte que compta amb una procedència més àmplia. A Espanya podem trobar cafè de Comerç Just conreat per 31 organitzacions productores de 13 països. El que té més presència és el de Nicaragua, seguit d’Uganda i Perú. En el cas del sucre, l’Equador i Paraguai són els dos principals països que proveeixen al nostre mercat de Comerç Just. I en el cas del cacau, República Dominicana.

A més de la venda i distribució de productes, les organitzacions de la Coordinadora Estatal de Comerç Just van realitzar durant 2018 més de 2000 iniciatives concretes de conscienciació i sensibilització al voltant de la desigualtat i pobresa globals i la importància del onsum responsable, en què van participar més de 180.000 persones. En aquest sentit, destaca el treball en centres educatius, una línia d’acció essencial per a aquestes organitzacions. L’any 2018, més de 20.000 estudiants i docents de Primària, Secundària i Batxillerat van participar en accions formatives relacionades amb el Comerç Just i el consum responsable.

Així mateix LaCoordi, la CECJ i diverses de les seves organitzacions membre promouen i participen en campanyes de denúncia i d’incidència política. “Estem desenvolupant diferents iniciatives per exigir l’aplicació d’una legislació internacional que obligui les empreses multinacionals a complir els Drets Humans i garantir la protecció de l’entorn al llarg de tota la cadena de fabricació, dins i fora de les nostres fronteres”, ha explicat María Fernández, presidenta de La CECJ i de LaCoordi en relació a  “Drets per a les persones. Obligacions per a les multinacionals”, una de les campanyes en què hi participen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s