A molts dels països del Sud els ingressos de milions de famílies depenen de l’exportació de matèries primeres (cotó, cafè, cacau, te…). Però els preus els marquen les multinacionals que dirigeixen i controlen el comerç mundial. El criteri pel qual es regeixen és obtenir el màxim benefici econòmic a curt termini. La creixent marginació de famílies camperoles i petits productors/es, l’explotació laboral, l’esgotament dels recursos naturals, la contaminació i la pèrdua de la diversitat biològica són algunes de les conseqüències d’aquest funcionament.
El Comerç Just és un moviment que proposa una relació comercial diferent, justa per a totes les parts que entren en joc quan es produeix un intercanvi. Té en compte valors ètics i mediambientals, enfront dels criteris exclusivament econòmics del comerç tradicional, i permet assolir als països del Sud el seu desenvolupament social i econòmic.
PRINCIPIS DEL COMERÇ JUST
- Creació d’oportunitats per a productores en desavantatge econòmica.
- Retribució digna pel treball.
- Transparència en les relacions comercials i rendició de comptes.
- Desenvolupament de capacitats per a una independència del productor/a.
- Eradicació de l’explotació infantil.
- Beneficis socials per a les comunitats productores.
- Respecte del medi ambient.
- Equitat de gènere: es dóna valor i es recompensa el treball de la dona.
UNA ALTERNATIVA POSSIBLE A LA CRISI
La crisi ha posat en evidència la vulnerabilitat de les economies, tant per garantir el creixement sostenible com per reduir la pobresa. El mercat ha contribuït a aprofundir en les desigualtats socials. La resposta neoliberal a això és simple: augment del lliure comerç, de les privatitzacions i el mercat ja s’autorregularà a través d’un procés de darwinisme social. I és davant aquest context quan sorgeix el Comerç Just com a forma d’entendre el comerç amb contingut social i polític.
El moviment de Comerç Just pretén corregir les desigualtats existents en les relacions comercials internacionals i promoure alternatives de consum més respectuoses, basades en la participació de persones i comunitats, en l’empoderament, la transparència, les qüestions de gènere i la sostenibilitat ecològica.
ALGUNS REPTES PLANTEJATS
- Oferir suport a les noves formes d’empoderament del sistema de Comerç Just per part d’organitzacions del sud, amb la creació d’iniciatives de Comerç Just i xarxes regionals als quatre continents.
- Treballar per aconseguir canvis en les relacions comercials de la UE per tal que no esdevinguin el nou colonialisme del segle XXI, com per exemple a través de consolidar posicionaments polítics en contra dels Tractats de Lliure Comerç (TLC).
- Aproximar-se a les xarxes d’economia social i solidària per construir un nou model econòmic que abasti altres àmbits: empreses d’inserció, cooperatives de consum, d’habitatge, culturals, de crèdit, de serveis financers, d’assegurances ètiques vinculades a la Banca Ètica, mitjans de comunicació alternatius, xarxes d’intercanvi, horts comunitaris, etc.
Retroenllaç: La Festa ja està en marxa! | Festa del Comerç Just i la Banca Ètica·
Retroenllaç: La Festa ja està en marxa! | Festa del Comerç Just i la Banca Ètica 2013·
Retroenllaç: Us presentem la nova imatge de la Festa del CJiBE 2013! | Festa del Comerç Just i la Banca Ètica 2013·
Retroenllaç: Ja us podeu adherir a la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica 2013 « BARREJANT·
Retroenllaç: Festa del Comerç Just i la Banca Ètica: Sí que hi ha alternatives, vine a celebrar-les! « BARREJANT·
Retroenllaç: Estrenem la imatge de la Festa 2014! | Festa del Comerç Just i la Banca Ètica 2013·
Retroenllaç: pamapam·
Retroenllaç: pamapam·
Retroenllaç: Sota el lema “Desmarca’t! Hi ha alternatives!”, el proper dissabte 31 de maig es celebra la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica a la plaça del Mercat Central de Sabadell, convocada per la Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ), de la ·
Retroenllaç: Avui, Dia Internacional de la Dona, engeguem la preparació de la XVI Festa del Comerç Just | Festa del Comerç Just i la Banca Ètica #FestaCJBE·
Retroenllaç: Benvinguts a FETS·