Manifest 2018

Manifest XIX Campanya Som Comerç Just i Banca Ètica:

LA REVOLUCIÓ DE LES BUTXAQUES PÚBLIQUES

En aquesta dinovena edició de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica, les entitats participants emplacem les administracions públiques a sumar-se a la revolució quotidiana del consum responsable des de la gestió de la compra pública ètica i responsable. Aquesta vegada la revolució està a les mans dels qui gestionen els nostres diners i per això els hi demanem que apliquin clàusules socials en la contractació pública per tal que afavoreixin el creixement i la consolidació del comerç just i la banca ètica.

El Comerç Just suposa a l’Estat espanyol un 0,05% del consum total d’alimentació que es trasllada a 0,86€ anuals per persona, molt lluny de la mitjana europea que és 16 vegades superior, segons el darrer informe del Comerç Just 2016; tan sols una cinquena part de la població consumeix freqüentment o periòdicament comerç just. Les administracions públiques representen tan sols un 0,17% de les vendes, i tot i que s’ha doblat respecte l’any anterior és evident que queda molt camí per recórrer. Una de les raons d’aquest retard estructural que viu el Comerç Just a l’Estat espanyol en relació amb Europa cal buscar-la en l’escàs suport públic a aquest sector ètic del comerç internacional, comparativament molt inferior al que reben altres països.

Pel què fa a les finances ètiques és necessari destacar que la seva activitat s’ha incrementat exponencialment i que ja equival al 5% del PIB de la UE. Tot i la sensibilitat actual, que es concreta en major creixement, encara hi ha molt per avançar. BBVA encapçala el rànquing d’inversors en armament alhora que continua sent el principal proveïdor de moltes administracions públiques. A més, el paper de les finances ètiques a nivell operatiu continua sent residual a les nostres institucions.

Nombroses administracions públiques han aprovat declaracions institucionals darrerament a favor de la contractació pública responsable, però és l’hora de fer un pas més enllà. Per això, demanem a les Administracions Públiques que incorporin la Compra Pública Ètica i exigim que s’incloguin dins de tots els plecs administratius de qualsevol concurs públic clàusules socials de comerç just i banca ètica i que es valori, significativament, la no vulneració de drets i unes condicions de vida dignes en tota la comercialització, per tal de garantir una comercialització justa.

La ciutadania hem d’exigir que les administracions, mitjançant la contractació pública, incorporin criteris ètics, garanteixin el respecte als Drets Humans i posin, en definitiva, els interessos de les persones al centre. Només així avançarem cap a l’equitat i la justícia social.     

Optar per les alternatives de l’economia solidària garanteix un 0% de vulneració dels Drets Humans i un impacte social i medioambiental positiu, també en les institucions públiques.

Revolucionem les butxaques públiques!

Adhereix-te a la campanya i organitza actes al teu municipi aquí.